Indisch berggebied wordt werelderfgoed
Het Khangchendzonga National Park in India is werelderfgoed geworden. het berggebied ligt op de grens tussen India en Nepal, in de Himalaya. De UNESCO roemt het gebied om de gevarieerde natuur, maar ook om de culturele en religieuze betekenis van het gebied. Khangchendzonga ligt in de Indiase deelstaat Sikkim.
Derde hoogste berg van de wereld
In het gebied ligt de berg Kangchenjunga. Met een hoogte van 8586 meter is de Kangchenjunga de derde hoogste berg van de wereld. Tot 1852 werd zelfs gedacht dat de Kangchenjunga de hoogste berg ter wereld was. In 1955 werd de berg voor het eerst beklommen. Helemaal naar de top gingen de klimmers niet. De top van de berg is een heilige plaats voor de mensen in Sikkim en de klimmers besloten die heilige plaats met rust te laten.
Religieuze betekenis
Het berggebied heeft ook een grote religieuze betekenis voor de inwoners van Sikkim. Niet alleen de top van de Kangchenjunga is een heilige plaats. Ook veel kloven, rivieren en andere toppen zijn heilig voor de inwoners van Sikkim en het boeddhisme. deze heilige plaatsen zijn sinds lange tijd een onderdeel van de identiteit van de inwoners van Sikkim en zijn ook onderdeel van het boeddhisme.
Werelderfgoedlijst van Unesco
De toekenning van de Werelderfgoedstatus gebeurde tijdens het veertigste congres van de UNESCO in Istanbul. Andere nieuwe zaken op de werelderfgoedlijst zijn de ontwerpen van architect Le Corbusier, de oude haven van Antigua met de daaromheen liggende archeologische opgravingen en de Pampulha Modern Ensemble in Brazilië. In totaal zijn er vier nieuwe items toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO.