Foto: Jonathan Vandevoorde

Preview: Innsbruck: Het hart van de Alpen

De geschiedenis van de Tiroolse hoofdstad zit vol verrassingen. Ook voor de bergsport is Innsbruck van grote betekenis geweest. De stad promoot zichzelf daarom graag als de capital of the Alps. Ze ligt er in elk geval middenin.

Tekst & foto’s Jonathan Vandevoorde

De beste indruk van Innsbruck en zijn ligging krijg je vanaf het terras van het 360⁰ Café, op het dak van de Rathausgalerie, het moderne winkelcentrum in het hart van de stad. Ik kijk over de daken uit over het dichtbebouwde Inntal. In het noorden, vlakbij, dreigt machtige kalksteenwand van de Hafelekar. In het zuiden troont de skispringschans – een ontwerp van wijlen Zaha Hadid – met daarachter de snelweg naar de Brennerpas die in een bocht uit het zicht verdwijnt. We zitten met onze toet in de voorjaarszon in een bank vol kussens op het smalle terras. “Wist je dat men al in 1420 met paard en kar over de Brenner kwam?”

Ik ben vaker in Tirols hoofdstad geweest, maar had nog nooit echt stilgestaan bij de rol die ze heeft gespeeld in de Europese geschiedenis, alle mooie historische gebouwen ten spijt. Heeft op het vlak van de bergsport de stad dan ook het recht zich ‘Alpenhoofdstad’ te noemen, wilde ik weten. Ze ligt er per slot van rekening middenin.

Alleszins heeft de stad het massatoerisme in de Alpen ingeluid. Waar in 1900 het bergtoerisme in Zwitserland nog een bezigheid van de elite was, kwamen grote aantallen Duitsers en Oostenrijkers al naar Innsbruck dankzij de goede treinverbinding met de Duitse steden. Dan brachten ze een week door in het Stubaital, dan weer het Ötztal, de Karwendel, enzovoorts.

Om meer over de bergsportgeschiedenis te weten was ik vanochtend op bezoek geweest bij Robert Renzler, de secretaris van Alpenverein Österreich waarvan het hoofdkantoor al sinds de Nazi-tijd in Innsbruck gevestigd is. “Dat was de tijd dat de Duitse en Oostenrijkse Alpenverenigingen één vereniging waren. In het interbellum zijn er veel onverkwikkelijke dingen gebeurd. Maar ook, in sportief opzicht, heel veel belangrijke”, bezwoer Renzler me. “Het was de periode dat de moeilijkste klimroutes werden ontsloten. Karwendel, de Dolomieten, Wilder Kaiser … ze golden destijds als de grootste uitdagingen in het klimmen binnen Europa.”


Het hele verhaal lezen? Je vindt het in het in het aprilnummer van Bergen Magazine. Vanaf 13 april overal verkrijgbaar!

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór maandag 2 april 16:00 uur een abonnement. Profiteer van de speciale aanbieding: 1 jaar Bergen Magazine van €29,50 voor slechts €17,95.

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling