zonnebril in de bergen

Voorkom oogschade met de juiste zonnebril

Lekker in de bergen wandelen met een helder zonnetje. Dat is heerlijk! Maar vergeet je niet om een goede zonnebril op te zetten? Lees hier waar je op moet letten bij de aanschaf van de perfecte zonnebril.

Het is voor heel veel mensen vanzelfsprekend om scherp te zien. Daarom sta je er wellicht niet bij stil om je ogen te beschermen. Uv-straling is niet alleen schadelijk voor je huid, maar ook voor je ogen. Deze schadelijke effecten zijn niet direct merkbaar, maar op latere leeftijd kun je er oogschade door krijgen. Het beschermen van je ogen in de zon is dus van groot belang. Kies voor een goede zonnebril om oogschade te voorkomen.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een goede zonnebril?

Waar moet je op letten bij de aankoop van de perfecte zonnebril? Wij geven tips:

  • Kies voor een bril die 100% Uv-bescherming biedt. Dit kun je zien aan de aanduiding 100% Uv of Uv400 in de beschrijving.
  • Kies voor glazen die optisch zuiver zijn (vrij van vertekeningen) en van onbreekbaar polycarbonaat. Niet noodzakelijk maar wel prettig: kiezen voor polariserende glazen, waardoor hinderlijke schitteringen worden geneutraliseerd.
  • Kies bij voorkeur voor een zonnebril met markering CE 3. Deze markering geeft aan wat de kleurintensiteit van de glazen is, oftewel: de bescherming tegen verblinding. Dit wordt aangegeven met een cijfer van 0 tot en met 4: bescherming 0 betekent 20% absorptie van het licht, terwijl bescherming 4 betekent 92-97% absorptie van het licht. Een zonnebril met een CE 3 markering absorbeert 75% van het licht.
  • Kies voor een bril die goed past, waarbij de Uv-stralen niet je ogen bereiken via de onder-, boven-, onder- of zijkant.

Welke oogschade kan je oplopen?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je door langdurige blootstelling aan Uv-straling het risico loopt op oogschade. Zo wordt het risico verhoogt op cataract (staar) en maculadegeneratie (netvliesaandoening). Leeftijdsgebonden maculadegeneratie is in Nederland de grootste oorzaak van blijvende achteruitgang van het zicht.

De schade merk je pas als je ouder wordt, omdat het effect pas optreed na opeenstapeling van schade over een lange periode. Helaas is deze schade onomkeerbaar. Voorkomen is beter dan genezen.

Hoe groot is het risico op oogschade?

In Nederland is staar één van de meest voorkomende oogziektes bij ouderen. De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) schat dat 20 procent van alle gevallen van cataract (staar) veroorzaakt wordt door overmatige blootstelling aan Uv-straling. Dit is dus te voorkomen is door een goede zonnebril.

Waarom is het belangrijk om een zonnebril te dragen in de bergen?

Hoe hoger je in de bergen bent, hoe sterker de Uv-straling is. Zoek de Uv intensiteit op van de bergen waar jij ben, zodat je weet wat de voorspelde zonkracht is.

Bewolkte dag?

Ook dan is de Uv-straling aanwezig, zeker in de bergen. Dus zet je zonnebril op.

Lenzen of een bril?

Draag jij lenzen of een bril? En ben jij het gedoe met je lenzen en je bril ook zat? Denk dan eens aan ooglaseren.

Meer inspiratie

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt