zonnebrand wintersport

Smeren! Ook in de winter!

Je kent dat wel: na een paar koude dagen op wintersport zijn je lippen gescheurd en voelt je huid droog aan, of je bent zelfs verbrand. Niet gek, want ondanks dat je goed ingepakt de sneeuw in gaat, heeft je huid wel degelijk te maken met de zon en ook met de kou. Zeker je gezicht! Daarom moet je je ook tijdens de wintersport altijd goed insmeren.

De boosdoener is niet de warmte, maar de UV-straling van de zon. Die schijnt vol op je kop terwijl je op de piste staat. En hoe hoger je bent, hoe meer je van die UV-straling over je heen krijgt. Ook als het bewolkt is. Een groot deel van de UV-straling komt namelijk gewoon door de bewolking heen.  


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan ontvang je elke week het beste van Bergwijzer in je mail! 

Meld je aan


In de sneeuw komt UV-straling van alle kanten

Die UV-straling komt niet alleen van boven. Sneeuw weerkaatst die VU-straling namelijk goed. Verse sneeuw kan zelfs zo’n 90% weerkaatsen. Met zo veel UV-straling, die van alle kanten komt, verbrand je je extra snel.

Je huid in de kou

Ook de kou is een flinke aanslag op je huid. Koude lucht is vaak een stuk droger, waardoor jouw huid ook sneller uitdroogt. En als je dan ’s avonds weer in een warm hotel of chalet bent, wordt je huid daar niet bepaald beter van, want ook die warme lucht van de verwarming kan behoorlijk droog zijn.

Wat kun je er aan doen?

  • Smeren! Ook tijdens de wintersport moet elke twee uur zonnebrandcrème gebruiken. Smeer alleen niet je gewone zomerse zonnebrandcrème op je gezicht. Daar zit namelijk water in, en dat is in de kou weer een slecht idee. Gebruik in plaats daarvan een vette beschermende crème, speciaal voor de wintersport, met een beschermingsfactor van minstens 30. Smeer niet één keer op een dag, maar elke twee uur en liever vaker. Je staat ervan te kijken hoeveel zonnebrandcrème je weer wegveegt met je helm, cols, handschoenen en dat soort zaken.
  • Zet een helm op! Dat is niet alleen veiliger bij valpartijen, maar de helm beschermt ook je hoofdhuid tegen de zon. Zit je bij een berghut lekker te eten? Dan kun je ook een muts op zetten in plaats van die grote helm.   
  • Gebruik een goede skibril. Ook je ogen hebben last van de UV-straling. Een goede skibril heeft nog als bijkomend voordeel dat de kwetsbare huid rond je ogen, waar je niet smeert, ook beschermd wordt.
  • Denk ook aan je lippen! Die kunnen net zo goed verbranden. Gebruik daarvoor een vette lippenbalsem met een beschermingsfactor tegen de zon.
  • ’s Avonds in je hut, chalet of hotel kun je ook nog een vochtinbrengende crème gebruiken als je door alle temperatuurwisselingen meer last krijgt van een droge huid. En natuurlijk sla je dan je handen en voeten niet over.

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?