veldfles mee in de bergen

Waarom je eigenlijk altijd je eigen veldfles mee moet nemen

Tijdens een bergtocht moet je altijd voldoende drinken, of je nou in de zomer of in de winter de bergen in trekt. Natuurlijk kan je in het dalstation van de kabelbaan even een flesje water uit de frisdrankautomaat trekken, maar een eigen veldfles is een stuk beter. Wij vertellen je waarom.

Minder plastic

Niemand zit te wachten op bergen afval in de bergen. Maar wist je dat het grootste deel van het zwerfafval in de bergen bestaat uit plastic flesjes? Juist, die flesjes uit de frisdrankautomaat beneden in het dal. Als je je eigen veldfles meeneemt, in plaats van zo’n plastic wegwerpflesje, is dat weer een beetje minder afval dat in de bergen terecht kan komen. En denk nou niet dat we ervan uitgaan dat iedereen zomaar z’n flesje laat slingeren. Een groot deel van de milieuwinst zit ‘m ook in het feit dat er gewoon weer minder flesjes gemaakt moeten worden. Hier lees je overigens meer tips om met minder plastic op pad te gaan.

Steviger

Wegwerpflesjes uit de frisdrankautomaat zijn precies dat, wegwerpflesjes. De fabrikant heeft ze dus niet gemaakt om vaak te gebruiken. Dat wil niet zeggen dat er bij hergebruik allerlei chemicaliën in je drinken terechtkomen als je je flesje eens opnieuw gebruikt, maar het materiaal is allesbehalve stevig. De schroefdraad van de dop is vaak wat minder stevig, het ‘scharnier’ van een dopje met een klepje breekt af, en voor je het weet laat je je flesje lek vallen op een steen, of kraakt je fles een keer omdat je per ongeluk het gewicht van je rugzak erop neer laat komen. Een stevige veldfles kan een stuk beter tegen dat soort ‘ongelukjes’. En dus zit jij niet halverwege je tocht zonder drinken.

Je hoort ook nog wel eens het verhaal dat het plastic van hergebruikte plastic wegwerpflesjes langzaam afbreekt, en dat je allerlei ziekmakende chemicaliën binnenkrijgt. Dat verhaal is door de wetenschap inmiddels ontkracht, maar het is wel zo dat er allerlei bacteriën in zo’n flesje gaan wonen.

Schoonmaken

Natuurlijk kun je een plastic wegwerpflesje schoonmaken, maar omdat de fabrikant zo’n flesje niet gemaakt heeft voor hergebruik, is het flesje daar ook niet voor ontworpen. En dus is het schoonmaken van een wegwerpflesje vaak een nogal lastig klusje. Vergelijk de kleine flessenhals van zo’n flesje eens met de brede opening van een veldfles die daar wel voor gemaakt is. Dan is zo’n veldfles toch een stuk makkelijker schoon te maken. Heb je een flesje dat je wel makkelijk schoon krijgt? Ook dan zul je merken dat dat wegwerpflesje een stuk sneller slijt, of niet meer helemaal goed schoon te krijgen is dan een echte veldfles. Heb je je veldfles nog nooit schoon gemaakt? Dan wordt dat waarschijnlijk wel eens tijd. Hier hebben we nog wat tips om je veldfles weer brandschoon te krijgen.

Meer water

Zo’n flesje uit de frisdrankautomaat is vaak maar een halve liter. Niet voldoende voor wie op een warme zomerdag de bergen in trekt. En hoewel het misschien niet zo warm is, verdamp je tijdens een dag op de piste ook veel meer vocht dan dat. Zo’n klein flesje is dus lang niet genoeg om een hele dag mee in de weer te zijn. Veel veldflessen zijn een stuk groter, zodat je voldoende water meeneemt.

Warm of koud

Een wegwerpflesje isoleert natuurlijk niet. Dus is je koele drankje op een hete dag binnen een mum van tijd vies en lauw, terwijl dat kopje warme thee tijdens een sneeuwschoenwandeling al gauw verandert in een kopje ijsthee, ook niet echt iets waar je op zit te wachten. Veel veldflessen uit het duurdere segment zijn isolerend, of komen soms in een draagzakje waar je ook een klein koelelementje bij kan stoppen. Blijft je drankje lekker op temperatuur.

 

 

Meer inspiratie

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?