Kunnen we op wintersport?
Wij zomeren nog lekker na, maar in de wintersportgebieden zijn alle hoofden al op de winter gericht. Want hoe gaat het wintersportseizoen in corona-tijd er uitzien?
Het wintersportseizoen 2019/2020 werd een bewogen seizoen. Het seizoen werd vroegtijdig afgebroken door de coronacrisis, en juist veel wintersportoorden bleken verspreidingshaarden van het virus te zijn. Maar zomaar het wintersportseizoen cancellen, dat kan niet en dus bereiden veel wintersportgebieden zich voor op een wintersportseizoen dat anders dan anders is.
Wat kun je verwachten?
Veel hangt natuurlijk af van hoe het virus zich verder ontwikkelt en over veel vragen wordt nog nagedacht. Het kan dus dat alles nog anders wordt. Maar eerste wintersportgebieden hebben al aangekondigd hoe zij het komende wintersportseizoen aan willen pakken en dus kunnen we alvast een beetje een beeld krijgen van hoe het wintersportseizoen met corona eruit gaat zien.
Minder druk
Het eerste punt is meteen een punt van felle discussies: de drukte in de skigebieden. Dat het op het toppunt van het wintersportseizoen flink druk kan zijn, weten we allemaal. Een simpele maatregel om die drukte in te dammen, zou het beperken van het aantal skipassen zijn. Dat zou betekenen dat we ruim voor vertrek al een skipas moeten bestellen en dat laatkomers wel eens achter het net zouden kunnen vissen. Het laatste woord hierover is nog niet gezegd!
Andere openingstijden voor de liften
Een andere maatregel om de drukte te spreiden, kan juist het verruimen van de openingstijden van de liften zijn. In een aantal gebieden zullen de liften dus eerder open gaan en later sluiten. Zo hopen de liftbedrijven de drukte meer over de dag te verspreiden.
Mondkapjes!
Mondkapjes, of liever gezegd, mond-neuskapjes, zullen op veel plekken verplicht zijn. Voor de bergliften, maar ook in andere openbare gelegenheden, bijvoorbeeld in restaurants (niet tijdens het eten, natuurlijk). Ischgl heeft al aangekondigd bij de skipassen een ‘multifunctioneel doekje’ mee te leveren, dat als mondneuskapje gebruikt mag worden. Een ‘buff’ wordt in veel gebieden ook goed gerekend.
Après ski
De après ski was in de verspreiding van het virus vorig seizoen een heikel punt, en dat zal het nu ook zijn. In Oostenrijk zijn ze er nog niet over uit wat er met de Après ski gaat gebeuren, maar de kans is groot dat er komend seizoen geen grote feesten zullen zijn. Dat geldt waarschijnlijk ook voor de grote openingsfeesten van het skiseizoen.
Annuleringen?
Dit is nog echt een punt waar veel over nagedacht wordt. Sommige reisaanbieders schermen al met vergoedingen voor repatriëring en ook wintersportgebieden maken al reclame met regelingen waarin je je geld terug kan krijgen in geval van een lockdown. Toch doen zeker vroegboekers er goed aan om extra navraag te doen en goede afspraken te maken met hun reisaanbieder.