9 dingen die jij nog niet van de Matterhorn wist

9 dingen die jij nog niet van de Matterhorn wist

De Matterhorn is een welbekende berg bij de bergliefhebbers. Hij is uniek, hoog en heeft een rijke geschiedenis. Hier zijn 9 leuke weetjes over de Matterhorn!

Een unieke vorm

Vanuit Zermatt zie je de noordoostelijke helling van de berg, vanaf hier zie je de unieke pyramide vorm. Omdat hij een puntachtige vorm heeft, is hij dus moeilijk te beklimmen. De noordoost kant is het bekendste en staat ook wel als symbool van Zwitserland.

Toblerone verpakking

Wist jij al dat het de Matterhorn is op de Toblerone verpakking? Sinds 1960 kan je hem al hierop vinden, daarvoor stond er een arend op de verpakkingen van het chocolademerk.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


9 dingen die jij nog niet van de Matterhorn wist

Verbod na de eerste beklimming

Op 14 juli in het jaar 1865 brak de dag aan, de Matterhorn werd voor het eerst beklommen. Tijdens deze tocht was één bergklimmer de oorzaak van een ongeluk waar hij drie andere bergklimmers meenam in zijn val. Omdat er maar drie van de zeven het overleefden vond koningin Victoria het te gevaarlijk en wilde een verbod voor de Britten om de Matterhorn niet te beklimmen.

De hoogte van de berg

Met de hoogte van 4478 meter kan je alleen maar verwachten dat de Matterhorn in de top 10 staat van de hoogste bergen in Zwitserland. Veel mensen denken dat de Matterhorn de hoogste berg van Zwitserland is, maar dat is hij helaas niet. De berg mag dan wel in de top 10 staan van de hoogste bergen, maar hij staat toch echt helemaal onderaan de lijst op nummer 10.

9 dingen die jij nog niet van de Matterhorn wist

De noordzijde

Vroeger kon je de noordzijde, voor klimmers de moeilijkste kant van de berg, niet zomaar in één dag beklimmen. In die tijd werd de noordzijde in twee dagen beklommen. Inmiddels kunnen ervaren alpinisten via nieuwe routes en met nieuwe technieken deze kant van de berg in 8 tot 10 uur beklimmen.

Druk!

Elk jaar in het hoogseizoen gaan ongeveer 3000 mensen de uitdaging aan en beklimmen de Matterhorn, dat zijn behoorlijk wat mensen. En daardoor is een bijzondere maatregel genomen. Toen de Hornlihütte in 2017 werd verbouwd, werd ervoor gekozen om de hut wat kleiner te maken. Doordat er minder slaapplekken zijn, hopen de Zwitsers dat het wat rustiger wordt op de berghellingen.

Veel namen

Wij kennen de berg als de Matterhorn, maar de berg heeft nog veel meer namen. In de buurtlanden heeft de berg een andere naam. Zoals in Italië, daar heet de berg Monte Cervino en in Frankrijk Mont Cervin. Wist jij ook al dat lokale bewoners de berg “Horu” noemen?

Dubbelganger

Ondanks dat de Matterhorn een unieke vorm heeft, heeft de Matterhorn toch een dubbelganger. De berg berg Mt. Shivling in India lijkt bijna een tweelingbroer van de Matterhorn.

Helemaal autovrij

Misschien wist je ook nog niet dat het dorp Zermatt aan de voet van de Matterhorn volledig autovrij is. Er rijden wel kleine elektrische voertuigen en paard en wagens. Wanneer bezoekers naar het dorp willen, zetten ze de auto af in de grote parkeergarage Matterhorn Terminal. Vanaf hier rijden per uur drie pendeltreinen om in Zermatt te komen.

9 dingen die jij nog niet van de Matterhorn wist

Meer inspiratie

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95)