Home » Vakantietip
sokken bergwandelen

Wandelen met compressiekousen

Steeds meer wandelaars gebruiken compressiekousen tijdens hun wandelingen. Dit type kousen wordt vanwege de voordelen al langer gebruikt door hardlopers. Heb jij ook dat je benen steeds zwaarder aan beginnen te voelen als je een tijdje aan het bergwandelen bent? Of zwellen je benen zelfs wat op? Compressiesokken kunnen dit helpen tegengaan.

Zo werken compressiesokken

Compressiekousen stimuleren de bloedcirculatie in je benen en zorgen ervoor dat er genoeg zuurstof naar je beenspieren gaat tijdens het wandelen. De sokken oefenen druk uit op je voeten, enkels en onderbeen, met de hoogste druk bij je enkels. Van daaruit wordt de druk geleidelijk minder tot aan je bovenbeen. Het bloed wordt hierdoor als het ware naar boven geduwd en ‘zakt’ niet in je benen. Dat zorgt voor een betere bloedcirculatie en de afvalstoffen die uit je spieren vrijkomen worden daardoor ook beter afgevoerd. Dit zorgt voor minder last van vermoeide benen of spierpijn. Zowel tijdens als na je de wandeling ondervind je dus voordeel van compressiesokken. Zeker bij meerdaagse wandeltochten is dit prettig, omdat je sneller herstelt en de volgende dag weer fit aan een volgende etappe begint. De steun die compressiesokken aan de onderbenen geven, zorgen voor een kleinere kans op nare blessures als scheenbeen- en achillespeesklachten.

Meest geschikte steunkous vinden

Het is belangrijk om even stil te staan bij het uitzoeken van de meest geschikte steunkousen. Leef jij bijvoorbeeld zo duurzaam mogelijk en zoek je daar jouw contract voor energie en de producten die je aanschaft op uit? Dan bekijk je allereerst van welke materialen de kousen gemaakt zijn. Er zijn verschillende drukklassen verkrijgbaar. Als je jouw steunkousen gebruikt tijdens het wandelen, kies je voor kousen met een gemiddelde compressie. Dit wordt aangegeven met 20-30 mmHg. Dit type kousen is ideaal voor vermoeide benen, het voorkomen van blessures en opgezwollen (onder)benen. Ook kunnen deze compressiekousen helpen bij het voorkomen van aandoeningen in de benen, zoals spataderen. Hogere drukklassen staan bekend als medische compressiekousen. Deze zijn bijvoorbeeld geschikt voor mensen die al last hebben van aandoeningen, zoals trombose. Dit type kous moet aangemeten worden door de huisarts.

Juiste maat kiezen

Wanneer je weet welk type compressiekous je nodig hebt, is het zaak om te bekijken welke maat je nodig hebt. De maat van een steunkous wordt over het algemeen bepaald door een combinatie van je schoenmaat en kuitomvang. Je schoenmaat weet je. Met een meetlint meet je jouw kuitomvang op. Dit doe je op de dikste plek van je kuit. Afhankelijk van het merk steunkousen zal je alleen de kuitmaat of een combinatie van kuitmaat en schoenmaat nodig hebben om de juiste maat te vinden. Zit je tussen twee maten in? Gebruik dan de kleinste kuitomvang als leidende maat. Je wil namelijk niet dat de sokken los zitten, want dan doen ze hun werk niet.

 

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past