tips foto's weerspiegeling

Hoe maak je de mooiste foto’s met waterweerspiegeling?

​Weinig dingen zijn zo mooi als een kraakhelder en spiegelglad bergmeer. Maar hoe leg je zo’n meer nou mooi vast op de foto? Nou bijvoorbeeld met een mooie foto van wat er in dat water weerspiegelt. Maar hoe pak je dat nou aan?

Telefoon of camera

Telefoons van tegenwoordig hebben vaak hele behoorlijke camera’s. Heb je zo’n telefoon, dan kan je daarmee al poging wagen om deze foto te maken! Het kan soms zelfs handiger zijn om met je telefoon foto’s te maken dan met een zware professionele camera. Zo’n camera weeg vaak heel wat en tijdens een huttentocht ben je dat gewicht in je rugzak soms liever kwijt dan rijk.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Fotografeer je liever wel met een camera? Dat is natuurlijk ook goed, want met een professionele camera met goede lenzen kun je veel meer variëren dan met het platte lensje van je telefoon. Daarom houden veel mensen een plekje vrij in hun rugzak zodat hun camera mee kan.

Waar maak je deze foto?

Vanzelfsprekend maak je zo’n foto bij een groot meer of een grote rivier maken. Maar soms ook ergens anders. In de bergen kom je na een regenbui vaak wel wat plassen tegen, ook hier kan je zo’n waterreflectie foto maken. Zoek dan wel de grootste waterplas uit, want hoe groter die is, hoe groter de reflectie. Dat geldt niet alleen voor het water maar ook voor het object dat je wilt fotograferen in de weerspiegeling. Hoe hoger de berg, hoe groter de reflectie. En als je een hoge berg weerspiegelend in het water op de foto wil vastleggen, heb je dus ook een behoorlijke plas water nodig.

Perspectief

Of je je foto maakt bij een groot bergmeer of bij een kleine regenplas, de foto lukt meestal het beste als je laag bij de grond zit, dicht bij de waterspiegel. Als je recht van boven naar de plas kijkt, zie je alleen jezelf. Maar ga je door je knieeën en richt je je camera schuin op het water, dan zie je wat er voor je boven het water uit steekt. Denk maar aan de natuurkundelessen op school: ‘hoek van inval is hoek van weerkaatsing.

Gebruik je je telefoon? Dan kan je nóg dichter bij de waterspiegel komen door je telefoon zo te draaien dat je lens nog lager komt. Zorg er wel voor dat je hem scherp stelt op hetgeen wat je scherp wilt hebben, de weerspiegeling of de bergtop.


Ooit was de camera van je telefoon hooguit geschikt voor een snelle selfie bij daglicht, maar inmiddels doet je telefoon niet onder voor een compacte camera. Maar er zijn ook grenzen aan wat je telefoon kan. In Bergen Magazine 2 van 2023 vertelt Sean Vos je handige trucjes om mooie foto's te maken, maar ook wat je juist niet moet doen. 

Meer weten?


De weerspiegeling in het water

Het verschilt nogal of je de foto bij stil of golvend water maakt. Bij golvend water krijg je het effect dat de reflectie die in het water te zien is niet helemaal scherp zichtbaar is. Maak je de foto bij stil water, dan wordt de reflectie helder en zie je weerspiegeling heel scherp en soms kun je zelfs kleine details onderscheiden in de weerspiegeling. Die zie je bij golfslag niet. Dan verdwijnen de vormen van de weerspiegeling.

Gebruik je een camera, dan kan je bij golvend water de contouren van de berg of de andere dingen die weerspiegelen, alsnog iets scherper in beeld krijgen. Dat doe je door een wat langere sluitertijd te kiezen. Dan worden de golven wat minder zichtbaar maar de contouren en kleuren van de weerspiegelende bergen worden juist wel beter zichtbaar.

Wil je de foto nog specialer?

Ga voor een speciaal effect door vroeg op te staan en maak de foto bij zonsopgang of juist bij zonsondergang. Hierdoor krijg je die oranje/rode gloed op het water. Wil je een echte professionele foto, kijk dan goed naar de symmetrie in jouw beeld. Dit betekent dat je de foto vanaf een punt maakt zodat de bomen en bergen recht in de reflectie vallen, dus een recht beeld.

Meer inspiratie

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.