Tips voor mooie foto's met je telefoon

Wie heeft er tegenwoordig nog een fototoestel of spiegelreflexcamera nodig? De huidige smartphones zijn zo ver ontwikkeld dat je er prachtige foto's mee kunt maken. Het lijkt heel gemakkelijk - selfies maken kunnen we immers allemaal - maar bij die échte 'inlijst-foto's' komt toch iets meer kijken. Het maakt overigens niet uit of je bijvoorbeeld een Iphone van Apple gebruikt of een Android telefoon als de Samsung Galaxy S6 Edge. Lees onze tips en schiet de mooiste kiekjes!

Speel met het licht

Net zoals jij niet tegen de zon in kunt kijken, is het ook voor een camera lastig mooie foto's te maken met tegenlicht. Vaak zal het object van je foto donker uitvallen of onscherp worden. Sommige smartphones hebben een sensor die veel goed maakt of een app die de foto achteraf kan verlichten, maar voor de betere foto raden we je aan te spelen met het licht. Zoek de juiste zonnestand of gebruik eventueel je flitser. Je zult zien dat het een mooier resultaat oplevert.

Vertel een verhaal

De mooiste foto's vertellen een verhaal. Ook foto's gemaakt door een smartphone kunnen de kijker in een keer duidelijk maken waar het om gaat. Verhalen vertellen doe je door de juiste compositie te zoeken. Vind de rust in je foto en zoek naar details. Ga desnoods wat dichterbij staan en leg de focus op je onderwerp. Dat kan onder andere door te werken met diepte, scherpte en vervaging.

Rechte horizon

Foto's maken met je smartphone kan heel snel. Een lichte druk op je touchscreenknop en het plaatje is geschoten. Snelheid is natuurlijk fijn, maar let er wel op dat de horizon van je foto recht is. Soms vergt dat iets meer concentratie, maar het levert veel betere foto's op.

Blijven schieten

Een foto met je smartphone is echt zó gemaakt. Je hoeft er maar lichtjes op te drukken en je plaatje ligt meteen vast. Maak hier gebruik van. Hoe meer foto's je maakt, hoe groter de kans dat er iets moois bij zit.

Gebruik het internet

Heb je een mooie wandeling gemaakt en zie je een prachtig plaatje dat je vast wil leggen? Onze tips hebben je hopelijk al op weg geholpen. Meer tips en trucs voor het maken van professionele foto’s met je smartphone vind je gemakkelijk op het internet – je hebt zelfs je mobiel al bij de hand. Perfectioneer je foto na afloop eventueel nog met een mooi effect en geniet van je resultaat.

Meer inspiratie

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.