Dennen

Oostenrijk kleurt groen en geel door dennenbloesemstuifmeel

Eens per jaar, als de lente er is en de temperaturen stijgen gebeurt het; Oostenrijk kleurt groen en geel van het stuifmeel. Het lijkt alsof het bos in de brand staat, maar dit is niet zo: het is dennenstuifmeel. Een kleine zucht wind kan de stuifmeel, die in het Duits mooi 'fichtenblüte' heet al flink doen opwaaien en dit geeft een prachtig gezicht.

Het gele stuifmeel waait van de dennentoppen en plakt op alles wat los en vast zit om een vrouwelijke receptor te vinden. De ramen, je auto, je fiets, alles wordt bedekt onder een klein laagje stuifmeel. En als de omstandigheden goed zijn, zie je zelfs grote wolken stof boven de naaldbossen opstijgen. Voor de hooikoortspatiënten onder ons: wees niet gevreesd, het stuifmeel is onschadelijk voor mensen met allergiën. 

Wel zien boswachters problematiek: eerder gebeurde de fichtenblüte om de paar jaar en duurde die langer. Nu gebeurt dit bijna jaarlijks en is de fichtenblüte veel intenser dan vroeger. Boswachters maken zich zorgen om de verkorting van deze cyclus, die ze zien als het resultaat van stress bij de bomen door klimaatverandering. Helmut Zwander, hoofd van de Pollenwaarschuwingsdienst heeft ook een theorie: het lijkt erop dat de sparren het niet goed doen in warme, droge zomers zoals die zich de afgelopen jaren meerdere keren hebben voorgedaan. Wellicht dat de spar nu wil overcompenseren voor de moeilijkere jaren.

Naar de echte toedracht van deze ontwikkeling kan de wetenschap slechts gissen, aldus Zwander. Voor nu bezorgt het ons mooie plaatjes (en een hoop mensen die hun auto moeten wassen!)

Meer inspiratie

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!