Home » Vakantietip
autorijden bergen

Met de auto in de bergen rijden: tips en advies

Het avontuur wenkt en de bergen roepen. Je bent klaar om de natuurlijke pracht van kronkelende bergpassen en adembenemende uitzichten te verkennen. Maar, is jouw auto er ook klaar voor? Dat blijkt zeker niet altijd het geval te zijn. En als je auto er al klaar voor is, moeten ook je rijkunsten dat zijn. De vele beklimmingen en de nauwe bergpassen vormen namelijk een uitdaging voor elke bestuurder. In dit artikel delen we daarom een aantal essentiële tips en adviezen voor een veilige en plezierige autoreis in de bergen.

De ideale auto voor in de bergen

Voor een reis in de bergen is niet zomaar elke auto geschikt. Er is best wel wat kracht voor nodig en ook op het gebied van stabiliteit zijn de eisen niet min. Een break, ook wel stationwagon genoemd, is ideaal voor dit soort avonturen. Deze auto's bieden namelijk niet alleen meer ruimte voor bagage en uitrusting, maar hebben ook een laag zwaartepunt. Dit is met name het geval in vergelijking met de geliefde SUV’s. Het lagere zwaartepunt zorgt voor een betere stabiliteit op de bochtige bergwegen. Daarnaast bieden breaks de mogelijkheid tot het gebruik van dakdragers voor extra bagage of sportuitrusting. Voordat je vertrekt, is goed onderhoud wel essentieel. Dit geldt voor iedere auto. Controleer daarom vooraf de vloeistoffen, bandenspanning, remmen en verlichting om onverwachte verrassingen te voorkomen.

Winterbanden en sneeuwkettingen

Tijdens de wintermaanden zijn winterbanden en/of sneeuwkettingen vaak verplicht, maar in ieder geval aan te raden. Winterbanden bieden bij lage temperaturen en sneeuw meer grip en kortere remafstanden. Sneeuwkettingen zijn vaak verplicht in gebieden waar zware sneeuwval voorkomt. Houd er wel rekening mee dat je sneeuwkettingen niet permanent mag bevestigen, maar enkel indien nodig. De regels variëren per land en soms zelfs per regio, dus controleer de lokale voorschriften voordat je vertrekt.

Rijden en remmen in de bergen

Autorijden in de bergen vereist een andere aanpak dan op vlakke wegen. Een belangrijke regel om te kennen: stijgend verkeer heeft voorrang op dalend verkeer. Het is namelijk voor stijgend verkeer lastiger om weer op gang te komen na het stoppen. Verder is het belangrijk om in de juiste versnelling te rijden. Houd de auto in een lagere versnelling om meer kracht te hebben op steile hellingen en om beter te kunnen remmen op de motor bij afdalingen. Dit laatste doe je door op tijd naar een lagere versnelling te schakelen, wat slijtage aan je remmen voorkomt en je meer controle geeft. Schakel in ieder geval op tijd terug om te voorkomen dat je de motor te zwaar belast. Wil je parkeren op een steile heuvel? Zorg er dan voor dat je auto in de versnelling staat en draai je wielen richting de stoeprand of de kant van de weg. Gebruik ook altijd de handrem.

Goede voorbereiding is het halve werk

Een goede voorbereiding kan veel stress en mogelijke problemen voorkomen. Zorg voor een volle tank, neem voldoende water en snacks mee en vergeet niet om je mobiele telefoon volledig op te laden. Het is ook slim om de weersvoorspellingen en eventuele verkeersinformatie te controleren voordat je vertrekt. Neem zeker vooraf de lokale (verkeers)regels door en zorg dat je niet voor verrassingen komt te staan!

 

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?