Cho Oyu (c)McKay Savage

Documentaire over Nederlandse expeditie Cho Oyu (zonder zuurstof)

Cho Oyu (c)McKay SavageTien Nederlandse klimmers vertrekken 26 april naar Nepal en Tibet om in mei de top van de Cho Oyu (8201 meter) te bereiken. Onder hen zijn Wilco van Rooijen, expeditieleider, en de bejubelde filmmaker Geert Jan Lassche. Lassche maakt over de expeditie een documentaire voor de Publieke Omroep.

 

Expeditieleider Wilco van Rooijen is hoorbaar erg verheugd over de niet-commerciële documentaire en kijkt met grote ogen uit naar de tocht. "Het wordt een onafhankelijke Nederlandse documentaire die de man van de straat laat zien wat ons, bergsporters, drijft om de hoogste toppen van de wereld te beklimmen." De documentaire heeft de titel Hemelbestormers.

Het expeditieteam bestaat uit zeer ervaren klimmers zoals Cas van de Gevel, Robert de Vries, Kim Beerhorst en Bart van den Berkmortel. Filmmaker Geert Jan Lassche en zijn cameraman Frank Mol zijn de hele expeditie van de partij.

Het expeditieteam klimt zonder extra zuurstof. "Dat we zonder extra zuurstof klimmen, is bijzonder omdat de meerderheid van de klimmers op deze hoogtes toch naar extra zuurstof grijpt. De mensen met wie we gaan, zijn ambitieus genoeg om het zonder te proberen", vertelt Van Rooijen. In 2004 kwam hij, met Dawa Gel Sherpa, die er deze expeditie ook bij is, op de top van de Mount Everest zonder extra zuurstof te gebruiken.

"Een denkfout in de bergsport"

Van Rooijen is fel tegenstander van extra zuurstof. "Je maakt je afhankelijk van een technisch systeem. Ik wil niet afhankelijk zijn van de wet van Murphy als het om mijn leven gaat. Van dichtbij heb ik talloze keren meegemaakt dat het verkeerd afliep."

"Een echt avontuur laat zich niet regisseren. Men laat zich foppen, vind ik, door te denken dat bijvoorbeeld 300 liter genoeg is. Dat is eigenlijk een denkfout in de bergsport, ook van de bergsportvereniging." Van Rooijen vindt het ook bezwaarlijk dat sherpa's vaak de zware zuurstofflessen moeten dragen, waardoor de sherpa's nog meer gevaar lopen. "Die worden vaak niet meegeteld in de statistieken van dodelijke slachtoffers."

Ronald Naar

De Cho Oyu is de op vijf na hoogste berg op aarde en ligt op de grens tussen Tibet en Nepal. De berg behoort tot de eenvoudigere achtduizenders. "Het is geen technische beklimming, maar je moet niks onderschatten. Er zitten stukken in waar je geen fouten moet maken. En we gaan met mensen die niet eerder boven de 7000 meter zijn geweest, dan moet je opletten hoe het lichaam reageert en of je het laatste stuk wel kunt afleggen."

In 1954 werd de top voor het eerst zonder extra zuurstof bereikt en in 1985 bereikt een Poolse expeditie in de winter de top. In 2011 overleed de bekende alpinist Ronald Naar op de Cho Oyu nadat hij onwel was geworden, maar dit had niets te maken met de hoogte waarop hij zich bevond.

Volg de expeditie

De beklimming van de Cho Oyu, een samenwerking tussen Team Wilco van Rooijen en Snow Leopard Adventures, staat gepland vanaf halverwege mei, na enige voorbereiding in Nepal. In juni keren de deelnemers terug. Volg de beklimming bij Team Wilco van Rooijen of check de live updates via Facebook.

Meer inspiratie

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.