Klimmaterialen gebruiken voor slacklinen heeft risico's

Slacklinen wordt steeds populairder en een groot deel van de sportklimmers en boulderaars spant wel eens een eigen slackline op. Doe je dat met speciaal voor het slacklinen geproduceerd materiaal dan is er weinig aan de hand. Pas echter op wanneer je hiervoor je klimmateriaal gebruikt.

Specifiek materiaal gebruiken

Klim- en bergsportuitrusting wordt over het algemeen zo lichtgewicht mogelijk gemaakt. Dat houdt dan vaak in dat het product dusdanig is ontworpen dat het precies voldoende veiligheidsmarges heeft voor het voorgenomen gebruik. Ook de levensduur van het product is op het specifieke gebruik afgestemd. Als klimmateriaal voor andere doeleinden, zoals werken op hoogte of het opspannen van slacklines wordt gebruikt, dan kan het gebeuren dat er gevaarlijke situaties ontstaan. Fabrikanten brengen immers niet voor niets specifiek materiaal voor die toepassingen op de markt - niet om meer omzet te behalen, maar omdat het specifieke gebruik om speciaal materiaal vraagt.

Alu karabiners gevaarlijk bij slacklines

Wat kan er nou gebeuren als ik een slackline opspan? Het probleem zit 'm daar onder andere in het gebruik van aluminium karabiners. Deze worden bij een slackline vaak anders belast dan bij het klimmen (belasting door een brede bandlus ipv een puntbelasting in een haak of door een touw). Daarnaast is de aard van belasting heel anders. Bij het klimmen zal er alleen een grote belasting op een karabiner komen als er gevallen wordt. En dat gebeurt niet heel vaak - zelfs niet als je hard je best doet en continu valt in je project. Ga maar eens na hoe weinig je eigenlijk gemiddeld op een klimdag valt. Over de levensduur van een karabiner genomen stelt het aantal vallen al helemaal niks voor. 

Dus kies bewust de juiste materialen voor de juiste sport.

Bron: nkbv.nl

Meer inspiratie

Bergsport: 

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier een stukje berg geschiedenis