Sleeën in Oostenrijk. Foto Jonathan Vandevoorde

‘Sleeën is gevaarlijker dan skiën’

Elk jaar raken duizenden mensen in Oostenrijk en Zwitserland zo ernstig gewond bij ongelukken tijdens het sleeën dat zij in een ziekenhuis behandeld moeten worden. Dat stellen de Oostenrijkse Raad voor Verkeersveiligheid en de Universiteit van Bern in afzonderlijke rapporten. Ze adviseren sleeërs dringend om het veiliger aan te doen.

In Zwitserland gaat het jaarlijks om circa 8000 slachtoffers van slee-ongevallen. In Oostenrijk moesten ruim 4400 slachtoffers behandeld worden. Het Adviescentrum voor Ongevallenpreventie in Bern maakte overigens in 2012 bekend dat het aantal slee-ongelukken in Zwitserland tussen 2000 en 2008 verdubbeld is.

Dodelijke afloop

Onder de ongelukken zijn zelfs gevallen met fatale gevolgen. Per jaar overlijden in Zwitersland en Oostenrijk samen gemiddeld 4 tot 6 mensen door een slee-ongeluk. De meeste letsels ontstaan aan de armen of benen. In veertien procent van de ongevallen liepen slachtoffers hoofd- of rugletsel op.

Inschattingsfouten

De ongelukken gebeuren doordat sleeërs zichzelf overschatten of de risico’s niet beseffen, stelt de Oostenrijkse verkeersveiligheidraad. Slechts vijf procent van de 4400 slachtoffers droeg een helm. Een vierde van de ongelukken gebeurde na acht uur ’s avonds tijdens het Nachtrodeln. De gemiddelde leeftijd van de slachtoffers is 28 jaar. Bij de ongelukken zijn veel kinderen betrokken.

‘Gevaarlijker dan skiën’

Sleeën is voor velen makkelijker en sneller dan skiën, maar het is ook gevaarlijker, stelt hoofdarts Dominik Heim van een ziekenhuis in Frutigen, Zwitserland: ‘De ernst van de ongevallen is hoger dan die van ski- of snowboard-ongelukken.’

Zowel de Oostenrijkse verkeersveiligheidraad als het Universitair Ziekenhuis van Bern adviseren sleeërs een helm te dragen. Daarnaast raden ze aan stevig schoeisel te dragen en de snelheid te beperken. Bovendien adviseren ze om sleeën zonder alcohol op.

Bronnen: APA, Berner Zeitung en www.20min.ch

Meer inspiratie

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen