Volg drie Volendammers op de Kilimanjaro

Elke dag berichten de Tros en de Telegraaf over de beklimming van de Kilimanjaro door drie jongeren die slachtoffer zijn van de Volendamse cafébrand op 1 januari 2001. Op bergwijzer.nl lees je iedere dag een inleiding van de verslagen geschreven door Eddy Veerman.

22 oktober. De top is bereikt
Wat een climax! De drie Volendammers en hun medisch begeleidingsteam uit België zijn op de top van de Kilimanjaro geraakt. Met op dat moment uitstekende omstandigheden. "Alle ingrediënten zijn bij elkaar gekomen voor ons, want vanmorgen vroeg kwamen er groepjes naar beneden die voortijdig hun toppoging hebben moeten staken vanwege het slechte weer. Ik voel me magistraal", glom Tom Kwakman, die tien jaar geleden tijdens de Nieuwjaarsbrand net als Lou Snoek en Marga Smit tot de zwaarst verbrande jongeren hoorde en na de eerste nacht volgens de medische verwachtingen zouden komen te overlijden. Lees verder

17 oktober. 'Wat doe ik hier?’
,,Als ik de laatste twee nachten neem, dan denk ik echt: wat doe ik hier??, windt Marga Smit er geen doekjes om. De temperaturen grensden aan de vijf en zeven graden onder nul. Kwam voor de Volendamse nog bij dat ze last kreeg van een ontsteking bij haar neusvleugel, zoals Tom dat ook maandelijks heeft. Het zijn gevolgen van de vele operaties die zij ondergingen aan het gelaat, in de eerste weken na de Nieuwjaarsbrand. Lees verder.

15 oktober. Respect
Hoe hoog zitten we?”, vraagt Tom Kwakman aan expeditieleider René de Bos. De vorige keer dat Tom (in 2004 samen met Lou en de ook nu mee omhoog gaande drie Belgische artsen op de Mont Blanc klimmend) hoopte uit te groeien tot een berggeit, bleef hij door hoogteziekte steken op 3500 meter. ,,En daar zitten we nu al ruim boven", bevestigt De Bos als we in het tweede kamp aankomen. ,,3900 meter", is Tom verheugd. ,,Precies. Tja, ik ben een man van statistieken." Lees verder. 

14 oktober. Het is begonnen...
‘Pole pole’. Rustig aan, in het Afrikaans. Op de eerste echte klimdag kwam het woord vaak voorbij, ook uit de mond van de Volendammers. Hun geduld werd meerdere keren op de proef gesteld, want voordat we goed en wel waren begonnen aan de eerste hoogtemeters, werd het expeditiegezelschap tot twee keer toe opgehouden. Hoewel we niet iedereen over één kam mogen scheren, het is typisch Afrika: alles is vooraf tot in de puntjes geregeld, maar op een of andere manier verzinnen ze iets. Tot twee keer aan toe moet er flink onderhandeld worden. De Tanzanianen doen dat het liefst door middel van het ontvangen van dollars. Maar nadat de Tros-ploeg woensdag een extra bedrag moest neerleggen om het aggregaat mee te mogen nemen van het vliegveld, blijft de beurs nu dicht. Het betekent wel dat we anderhalf uur om niks moeten wachten. Lees verder. 

13 oktober. Duffels en dragers
In heerlijke weersomstandigheden geniet de groep expeditieleden van een rustdag. Bewust in het schema gezet om morgen ontspannen aan de klim te kunnen beginnen. Tenslotte hebben we met personen van doen van wie de lichamen door de Nieuwjaarsbrand zwaar aangetast zijn geraakt. Van buiten en van binnen. Het mag een groot mirakel genoemd worden dat zij destijds hebben overleefd. "Delen van de longen zijn verbrand en er zijn maar een paar plaatsen op het lichaam die nog de oorspronkelijke en niet verbrande huid hebben. Slechts op die plaatsen kunnen zij zweten en daardoor is de regulatie van hun lichaamstemperatuur heel anders dan de onze", legt de meegereisde Belgische arts Luc de Clerck uit. Lees verder.

12 oktober. Het kan beginnen...
Bepakt en bezakt is iedereen op Schiphol verschenen. Elf expeditieleden gaan deze morgen aan boord van een KLM-toestel, met als bestemming Tanzania. De drie jongeren, de regisseur van de Tros, een cameraman, geluidsman, drie artsen uit België, expeditieleider René de Bos en de Telegraaf-verslaggever. Alles ingecheckt, de douane is gepasseerd, het avontuur kan beginnen. Lees verder.

12 oktober. Klaar voor de kili
Bijna tien jaar nadat de doktoren ervan uitgingen dat zij de gevolgen van de Nieuwjaarsbrand in de Volendamse bar De Hemel niet zouden overleven, gaan Lou Snoek, Tom Kwakman en Marga Veerman-Smit weer boven zichzelf uitstijgen. Vandaag vertrekken zij naar Tanzania om de top van de Kilimanjaro, met 5892 meter het dak van Afrika, te bedwingen. Lees verder.

Meer over deze reis:
Volendammers gaan Kilimanjaro beklimmen
De blogs van Eddy Veerman op tros.nl.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!