Røros. Foto: Terje Rakke/Nordic Life AS/Innovation Norway

Op de lange latten in Røros, Noorwegen

 Terje Rakke/Nordic Life AS/Innovation NorwayHet stadje Røros is in de winter een uitstekend vertrekpunt voor talrijke sportieve en avontuurlijke activiteiten. Voor langlaufers is het er een walhalla. Je kunt er uren in een relaxed tempo langlaufen over een prachtig glooiend terrein. Vlak buiten het dorp, direct achter het Røros Hotel, liggen verschillende kilometers lange, niet al te steile loipes. Ideaal voor beginners. Ervaren langlaufers trekken erop uit voor een avontuurlijke tocht. Het stadje biedt naast zijn authentieke decor een paar bijzondere bezienswaardigheden. Een portret in zeven delen.Auteur: Jeannette Pepers en Innovation Norway

Røros in de winter

 Terje Rakke/Nordic Life AS/Innovation NorwayEen witte wereld in sprookjessfeer; zo zou je het pittoreske stadje Røros (circa 5.600 inwoners) in enkele woorden kunnen omschrijven. Gelegen op een hoogte van 628 meter spreidt Røros zich uit in een heuvelachtig landschap. Het ligt ongeveer 380 kilometer ten noorden van Oslo, dichtbij de Zweedse grens. Røros is een oud mijnstadje dat in 1980 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO is geplaatst. Røros is een bestemming waar je zowel in de zomer als in de winter je hart kunt ophalen. Ook voor kinderen is het een ideale bestemming. Laat je in de winter niet misleiden door de soms extreem lage temperaturen. Bij zonnig weer en geen wind is het er heerlijk toeven.

Slenteren door de straatjes in Rø

 Terje Rakke/Nordic Life AS/Innovation NorwayHet beste startpunt voor een eerste kennismaking met Røros is het centraal gelegen, goed gedocumenteerde toerismebureau. De uiterst vriendelijke medewerkers nemen alle tijd voor je. De leukste manier om Røros te ontdekken, is een wandeling met gids door het beschermde stadscentrum met zijn prachtig gekleurde houten huizen. De twee parallellopende hoofdstraten, Kjerkgata en Bergmannsgata, voeren je terug naar de bloeiperiode van de kopermijnactiviteiten. Hier woonden de notabelen van de stad. In de iets verderop gelegen straatjes staan de arbeidershuisjes van de mijnwerkers. Een architectonisch hoogtepunt is de Bergstadens Ziir, een prachtige kerk gedecoreerd met mijnwerkersgereedschappen uit 1784. Ook het omliggende kerkhof is een bezoekje waard.

Terug in de geschiedenis van Røros

Een niet te missen bezienswaardigheid is het historische mijnmuseum Smelthytta. De oude kopersmelterij  is helemaal gerestaureerd en ingericht als museum. De ruim driehonderdjarige geschiedenis van de mijnbouw in Røros is er op een educatieve manier in verwerkt. De werkelijk prachtig op schaal gemaakte maquettes geven op inzichtelijke wijze een natuurgetrouw beeld van het smeltproces. Ook kinderen zullen zich hier uitstekend vermaken. Direct achter het museum liggen een paar hoge heuvels die zijn samengesteld uit het mijnafval. Van hieraf heb je een geweldig uitzicht over Røros. In de wintermaanden zijn de heuvels een ideale speelplaats voor veel kinderen en jongeren die er sleeën, skiën en snowboarden. De kopermijnen zelf liggen zo’n vijftien kilometer buiten Røros. De Olavsgruva-mijn is met een begeleide toer te bezoeken. Je gaat dan zo’n vijftig meter ondergronds de mijn in om te zien onder welke barre omstandigheden de kompels moesten werken. Bijzonder interessant, maar niet iets voor mensen met claustrofobie.

Ateliers en galerieën

 Terje Rakke/Nordic Life AS/Innovation NorwayRøros is een stadje met relatief veel ateliers en galerieën. Hou je van ceramiek, ga dan eens langs bij de pottenbakkersateliers van Per Lysgaard en Potteriet Røros. Vader en zoon Lysgaard ontwerpen en produceren modern ceramiek. Potteriet Røros is met name gespecialiseerd in het reproduceren van ‘oude’ ceramische producten. Dit gebeurt onder meer in opdracht van musea. In beide ateliers kun je de verrichtingen van de kunstenaars volgen. Als je de kans hebt, breng dan een bezoekje aan het atelier van kunstenares Grethe Selbaek Solemsløkk. Een letterlijk en figuurlijk kleurrijke dame, die inmiddels ook internationaal naam heeft gemaakt. Haar atelier is al geweldig, maar haar eigen ‘kabouterhuisje’, honderd meter verderop, spreekt zo mogelijk nog meer tot de verbeelding.

Actief in de knisperende sneeuw in Røros

Ga je in de winter naar Røros, dan bieden het stadje en zijn omgeving talrijke sportieve activiteiten. Voor  langlaufers is het er een walhalla. Je kunt er uren in een relaxed tempo langlaufen over een prachtig glooiend terrein. Zin in meer actie? In de directe omgeving liggen enkele fantastische skipistes. Ook zijn er diverse andere wintersporten uit te oefenen. Sleetochten zijn er in diverse variaties te boeken: met paarden, honden of rendieren. De met fakkels verlichte paardensledetocht voert je bij het vallen van de avond door de straten van Røros. Iets meer vaart heeft een rendierensledetocht. In en rond Røros leeft een kleine Samigemeenschap. Dit van oorsprong nomadisch volk leefde vroeger van alles wat het rendier te bieden heeft. Nu organiseren ze onder meer sledetochten. Voor wie het allemaal nog niet snel genoeg gaat: ga achterop een slede staan en laat je met een flinke snelheid door vier tot zes husky’s voorttrekken. Alaskan Husky Tours, circa vijftien kilometer buiten Røros, zet z’n zestig goedgetrainde honden in. Tijdens de sleetocht glijd je door besneeuwde bossen en over bevroren meren door het winterse landschap. Een absolute aanrader!

Uitstapje Trondheim

Even zin in iets anders? Pak de trein of de bus vanaf het station van Røros en rij in drie uur naar het  prachtig aan de kust gelegen Trondheim. Het landschap onderweg is adembenemend mooi. Een stadswandeling laat je de hoogtepunten zien: de kathedraal, het belangrijkste gotische monument in Noorwegen, de rode brug (Gamle Bybro) en het houten stadsdeel Bakklandet. Voor een mooi overzicht van deze besneeuwde stad aan het fjord beklim je de heuvel waarop de Kristiansten Festning staat. Teruglopend naar het centrum kom je over de Bakke Bru. Vanaf deze brug heb je een fraai uitzicht op de grote gekleurde koopmanshuizen aan het water. Wandelend door de winkelstraten doemt Stiftsgarden voor je op, het imposante houten koninklijk paleis.

Onbegrensde gastvrijheid

 Terje Rakke/Nordic Life AS/Innovation NorwayAan overnachtingsmogelijkheden geen gebrek in Røros in omgeving. Er zijn slaapplaatsen in alle  (prijs)categorieën. In het stadje zelf vind je gerenommeerde sterrenhotels in soms verrassende gebouwen. Neem bijvoorbeeld het Vertshuset Hotel aan de Kjerkgata. Het hotel is in meerdere panden ondergebracht, waaronder het prachtig gerenoveerde Brødrene Krogs Uldvarefabrik, de voormalige textielfabriek van de gebroeders Krog. Ook aan pensions en B&B’s ontbreekt het niet. Buiten Røros zijn er diverse mogelijkheden om op een bijzondere manier te overnachten. Wat dacht je van trekkershutten, boerderijen of prachtig gelegen campings?

In Røros zul je niet snel omkomen van honger of dorst! Er zijn vele  eetgelegenheden. Zonder meer topkwaliteit levert het restaurant van het Vertshuset Hotel. De kaart biedt alleen maar streekgerechten uit de regio. Naast de restaurants vind je in Røros ook diverse conditoreien, zoals Suppestasjonen (allerlei soorten soepen), Trygstad Bakery en Gerda’s Coffee Bar. De laatste is een grote gezellige ‘huiskamer’ waar wekelijks optredens zijn van artiesten.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op Visitnorway. Voor meer informatie over Noorwegen surf je naar Visit Norway, de officiële reisgids voor Noorwegen: www.visitnorway.nl/langlaufen of www.skiingnorway.com

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt