Fietsen op de Lofoten, Noorwegen

Fietsen op de Lofoten.
Vervoer:
Hurtigruten van Bodø naar Svolvær.
Veerboot terug van Moskenes naar Bodø.
Periode:
Eind mei en nog redelijk rustig vwb campers en bussen.
Overnachting:
(wild)kamperen en 1 nacht in een hut (Selfjordhytta) van de DNT. Let op ; de hut is afgesloten, de sleutel krijg je door lid te worden van de DNT of is af te halen bij de plaatselijke VVV. Lid worden is geen verkeerde investering: de sleutel geeft je toegang tot 490 hutten verspreid over heel Noorwegen!
Uitrusting:
Volledige bepakking om te kunnen (wild)kamperen met tent. Boodschappen kan je in bijna alle dorpen wel doen. Niet vergeten: reparatiespullen, handschoenen en een muts die onder je helm past!
Afstand / weg:
Wij hebben 230 KM gefietst over wegnummers E10, 815 en 817.
Het fietspontje van Ballstad naar Nusfjord vaart pas vanaf 15 juni dus wij zijn door de tunnel gefietst die Vestvågøya met Flakstadøya met elkaar verbindt. Dit is op zich goed te doen.

Met een mengsel van veel zin en een klein beetje tegenzin staan we op uit onze luie stoelen van de lounge aan boord van de Hurtigruten. Regenpakken aan, handschoenen aan, mutsen op en de fietsen klaarmaken. Bepakt voor een weekje Lofoten van Svolvær naar Å staan we even later op de kade. De wolken hangen laag en zwaar, het miezert. Stevig ingepakte 70 plussers kijken ons meewarig aan. 'Morgen schijnt de zon.' zeg ik dapper.

En dat doet het! Tenminste af en toe..........Wow! We suizen voorbij de ruige kust, steile rotsen, gele stranden, krijsende vogels en kleine dorpjes. Na elke bocht weer een ander uitzicht. Tot zover het oog reikt hangt de stokvis te drogen in de wind. Aparte stokken voor de vissenlijven en aparte voor de gedroogde koppen. Echt lekker ruikt het niet maar de Bacalou die ik een paar dagen later uitgehongerd aanval is daarentegen echt heerlijk!

Met de stevige tegenwind ben ik blij dat ik achter Marcel aan mag fietsen. Onverstoorbaar trapt hij door. Alleen nog maar te stoppen om nog een filmpje te maken.

Vooral het 2e gedeelte van de tocht is echt spectaculair te noemen. De bergen lijken nu recht uit de zee te komen. Ze zijn ongelooflijk steil en er ligt nog sneeuw op. De dorpjes zijn nog kleiner en aan elkaar geregen door steile bruggen en donkere tunnels. De huizen staan op palen in de kabbelende zee. Die dagen zijn de weergoden echt op onze hand. De zee glinstert afwisselend zilver en diamanten en de lucht is blauwer dan blauw.

De lekkerste zalm eten we bij 'Fiske Bue' in het fantastische plaatsje 'Sakrisøye'. De mooiste strandwandeling maken we bij Ramsberg 's avonds om 11 uur bij de ondergaande zon. De mooiste wildkampeerplek is de 2e avond bij de meest rustige zee ooit. We maken we de mooiste foto's en pauzeren op de fijnste plekken. Heerlijke pauzes met zoals altijd onze snorrende brander en koffie en iets lekkers uit de blauwe zak.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer