Kort reisverslag uit de Steiner Alpen, Slovenië

Wobke ging drie weken naar Slovenië om te klettersteigen. Lees snel verder of dat gelukt is.

Waar ben je geweest?
In de Steiner Alpen en de Julische Alpen in Slovenie tijdens de eerste drie weken van juli.

Waarom heb je voor deze plek gekozen?
We waren al eerder in Slovenie geweest en het is een erg mooi land. Dit keer wilden we echter klettersteigen. We hadden gezien dat er diverse klettersteigs/via ferrata's zouden zitten in de Steiner Alpen.

Met wie was je?
Met mijn man, Martijn.

Wat heb je er gedaan?
Van plaats naar plaats en berghut naar berghut getrokken met de rugzak. De hele vakantie te voet of per openbaar vervoer. Helaas hebben we geen enkele klettersteig gelopen. Het betreft allemaal wandelingen met tweedegraads klimmen er in, maar nergens is genoeg kabel om aan te zekeren.

In de eerste week hebben we de Grintovec beklommen, de hoogste berg van de Steiner Alpen (2558m.) en een aantal mooie lange wandelingen gemaakt in dit gebied. Daarna hebben we vanuit Kransjka Gora, een klein skidorpje in het noordwesten van Slovenie, dagtochten gemaakt.

Toen hebben we een weekje wat minder weer gehad, waardoor we een lange tocht hebben moeten afbreken en we nog een aantal dagen in een appartement in Bovec in het Soca-dal hebben gezeten. Hier konden we ook mooie dagtochten maken. In de laatste week zijn we van Bovec door de Julische Alpen naar Bohinj gelopen. In Bohinj hebben we onze laatste vakantiedagen doorgebracht met rotsklimmen en aan het meer van Bohinj liggen en er in zwemmen.

Was het hoogtepunt ook het hoogste punt?
Grappig genoeg vind ik het hoogtepunt van de vakantie de paar mooie lange dagwandelingen die we van hut naar hut gemaakt hebben met volle bepakking. De Grintovec, toch het hoogste punt deze vakantie, was leuk, maar de tocht naar de top was niet heel bijzonder (op de jonge steenbok na, die we zagen). Juist de afwisseling van zo'n wandeling waarbij je een kam overgaat of een deel van een berggebied doorkruist, maakt mij een stuk blijer.

Over mezelf:
Ik ben 32, loop in de bergen sinds mijn 19e. Eerst gingen we met mijn schoonouders mee (dat is goedkoper als je student bent), vervolgens huurden we samen een appartement waar vanuit we gingen lopen. Vervolgens wilden we meer ervaring opdoen en deden we een C1 cursus bij de NKBV. Een erg leuke ervaring, waardoor we een jaar later een gletsjer trektocht met de NKBV gemaakt hebben. De afgelopen jaren plannen we echter onze tochten altijd zelf en combineren we huttentochten met wandelen vanuit een vaste plek, omdat je na een paar nachten in een hut toch ook wel weer eens wil douchen en wellicht zelf koken. Verder werk ik in Amsterdam, in de museale sector. Dit maakt dat ik tijdens vakanties vooral natuur wil zien en weinig kunst. Ik probeer op mijn website korte verslagen te zetten van (klettersteig)tochten die we gemaakt hebben, maar daar ben ik pas twee jaar geleden mee begonnen, dus het zijn er nog niet zo veel: http://wobkeswereld.wordpress.com/category/reizen

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?