Stedentrip Innsbruck

10 tips voor een stedentrip naar Innsbruck

De oude binnenstad van Innsbruck is al 500 jaar één groot monument. Ooit was de stad de plek waar de keizers van het enorme Habsburgse rijk graag kwamen. Die keizerlijke rijkdom kun je nog altijd zien als je door het centrum loopt. Met deze tips mis je niks van al dat moois.

Hofburg en Hofkerk

Hier huisden de keizers als ze in Innsbruck verbleven. De keizerlijke Hofburg in Innsbruck hoort samen met de Weense Hofburg en slot Schönbrunn in Wenen tot de drie belangrijkste gebouwen uit de tijd van keizerlijk Oostenrijk. En in de hofkerk, beter bekend als de Schwarz-Mander-Kerk staan 28 enorme bronzen standbeelden rondom het graf van keizer Maximiliaan I. Overigens is de keizer daar nooit begraven. Hij werd bijgezet in een kapel in Wiener Neustad. Het enorme grafmonument is dus leeg!

Slot Ambras

Dit kasteel op een heuvel in het zuiden van Innsbruck is het resultaat van de liefde die aartshertog Ferdinand II voor zijn liefde Philippine Welser koesterde. Speciaal voor haar liet hij het slot verbouwen. Geniet van kunst in de wonderkamer en ’s zomers van prachtige muziek in de Spaanse Zaal.

Stedentrip Innsbruck

Maria Theresien-Straße

De Maria Theresien- Straße is een van de mooiste straten van de stad. Enerzijds is het dé plek waar je naartoe gaat om lekker te winkelen. De Rathausgalerien en het Kaufhaus Tyrol vormen een modern winkelhart, met op de achtergrond juist de oude paleizen in bark-stijl. Maar tegelijk vormen de oude gebouwen verder in de straat juist een levend geschiedenisboek, waar je van de prachtige gevels kan genieten.

Tiroolse volkskunstenmuseum

In dit museum kun je echt terug in de tijd. Van historische klederdracht, tot een opmerkelijke verzameling kribbes. Hier maak je écht kennis met de geschiedenis van het Tiroler volk. Van griezelige figuren uit mythen en sagen tot het zware en armoedige leven dat mensen vroeger in de bergen hadden. 

stedentrip innsbruck

Het Stift Stams

Een ander juweel uit het verleden is het Stift Stams klooster. Dit klooster werd al in de dertiende eeuw gesticht. Maar ook dit is inmiddels een pareltje van barokke architectuur. Grote bolvormige torens torenen boven de groene weiden even ten westen van de stad uit. En binnen is het al net zo mooi, vooral het unieke altaar dat is weergegeven als hoge een levensboom, met 84 gebeeldhouwde figuren en het smeedijzeren rozenhekwerk, met daarin 80 unieke bloemen, de grafkelder voor de vorsten en de Heilig-Blut kapel.

Stift Wilten

Nog een klooster! Volgens de legende zou het klooster gebouwd zijn na een gevecht tussen twee reuzen. De winnaar, reus Haymon, bekeerde zich tot het Christendom en bouwde het klooster. Zijn beeltenis is samen met die van zijn tegenstrever Thyrsus nog altijd te zien als een standbeeld. Binnen kun je je vergapen aan de barokke pracht en praal en luisteren naar de stemmen van de wereldberoemde Wiltener Sängerknaben.

Panoramaschilderij op de Bergisel

In dit bijzondere museum vind je een enorm panormaschilderij dat op 1000 vierkante meter doek geschilderd is. In 360 graden om je heen zie je de dramatische Derde Slag op de Bergisel, een die in hier in 1809 plaats vond tussen Tiroolse vrijheidsstrijders en de legers van de Franse keizer Napoleon. Als je je bezoek aan Innsbruck begin januari plant, kun je hier niet om het Berginselspringen heen. Dit skispringtoernooi in de eerste week van het jaar is deel van de beroemde Vierschansentoernee, het toernooi waarbij de beste skispringers ter wereld zich met elkaar meten.

Svarovski kristallwelten

De kristallen van Svarovski zijn wereldberoemd. In Watten, ongeveer 15 minuten ten oosten van Innsbruck, kun je de schitterende en glinsterende wereld van deze kristallen betreden in de Kristallwelten van Svarovski. Hier hebben kunstenaars zich uitgeleefd met alle schitterende pracht en praal in verschillende wonderkamers.

Alpenzoo Innsbruck

In de dierentuin van Innsbruck vind je alle dieren uit de alpenwereld. In een zo natuurlijk mogelijk nagebouwde omgeving kom je de beer, dwerguil, steenarend en moerasschildpad, steenbok en visotter tegen.

De Nordkettebanen: naar buiten!

De dieren in het echt zien? Dat kan natuurlijk ook, want er zijn niet veel steden waar je midden in de stad zo dicht bij de bergnatuur bent. In 20 minuten ben je vanuit het stadscentrum op 2300 meter hoogte via de Noordkettebanen. En wie weet sta je daar dan zelf oog in oog met gemzen en steenbokken.

Meer weten over alles wat je in en om Innsbruck kan doen? Dan hebben we een tip voor je: buiten de stad loopt de Innsbruck Trek, een prachtige, maar ontspannen huttentocht door de bergen rondom Innsbruck. 

Meer inspiratie

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?