yoga. foto via pixabay

5 yoga-oefeningen voor in de bergen

Rekken, strekken, inspannen en ontspannen. Yoga kan een prima voorbereiding zijn op je bergwandeling. Je oefent je balans, maar ook je spieren en dat komt van pas tijdens je bergvakantie. We hadden natuurlijk al de Zonnegroet, maar deze 5 yoga-oefeningen helpen je een stapje verder. 

De berghouding. Foto Jaques Verhagen/Spiritwalks

De berghouding

 

Adem in, zwaai je armen zijwaarts omhoog, tot in de Berghouding. Kom helemaal omhoog, met een rechte rug en sterke benen. Armen langs de oren omhoog. Kijk naar de duimen: De Berghouding. Een ideale oefenng voor sporters want de Berghouding traint veel belangrijke spieren. Op effectieve wijze worden de (onder)rug-, nek-, schouder-, been- en buispieren getraind. Nog een voordeel, de berghouding verbetert houding en balans.

Zetel van het hart. Foto Jaques Verhagen/Spiritwalks

Zetel van het hart

 

De zetel van het hart is een geweldige oefening om enkels, kuiten, knieën en dijbenen sterker te maken, de achillespezen worden opgerekt en verzacht de stijfheid in de schouders. Hoe dieper door de knieën, hoe meer er gevraagd wordt van de vierhoofdige dijspier. Train deze oefening steeds wat zwaarder en geleidelijker. De zetel van het hart zorgt voor een goede doorbloeding van het hart en verbetert het evenwichtsgevoel.  

Hagedis

De Hagedis dwingt om je balans te oefenen, wat een belangrijke vaardigheid is voor hardlopers. Lunges strekken zowel de voor- als achterkant van je benen,

De hagedis. Foto Jaques Verhagen/Spiritwalksopenen de heupen en versterken je core. Met de Hagedis train je ook je heup-, rug- en torso. En voor sporters heel belangrijk. Deze oefening vergroot de wilskracht. Om nog een stapje verder te gaan, zak je op je ellebogen in de hagedis pose.

De driehoek

Deze oefening kan voor hardlopers best lastig zijn omdat de heupen en de bilspieren vaak stijf zijn. 

Driehoek. Foto Jaques Verhagen/Spiritwalks

De Driehoek is een goede oefening voor het trainen van de borstspieren en voor het versterken van de dij- en kuitspieren, de achterdijbeenspieren (hamstrings) en de rugspieren. De rug en heupen worden dankzij de Driehoek soepeler. Ga in spreidstand staan, draai je linker- of rechtervoet zijwaarts, hou je benen gestrekt. Knieën niet op slot. Spreid je armen en breng je ene hand richting je voet en laat de andere naar boven wijzen. Kijk naar je omhoog wijzende hand.

De Boom

De boom. Foto Jaques Verhagen/SpiritwalksOp één been balanceren is een goede training voor lopers en wandelaars. De Boom is een houding die een gevoel van evenwicht brengt en zorgt voor balans en kracht in de been-, bil- en centrale houdingsspieren en voor flexibiliteit in de schouders en de rug. Versterking van benen en enkels reduceert de kans op blessures. Voor een goede uitvoering van de Boom, houd je je blik vast op een object in de verte . Maak het moeilijker door je ogen te sluiten als je de pose eenmaal 30 tot 60 seconden kan vasthouden.

 

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!