Envirotreks Series van Respect the Mountains

8 vragen aan Joanne Wissink, Envirotrek Manager Respect The Mountains

Envirotreks SeriesIedereen bewust laten omgaan met de bergen is het doel van Respect The Mountains. Dit bereikt de stichting onder andere door de Envirotrek Series. We spraken met de Envirotrekmanager Joanne Wissink.

Waarom zijn de Envirotrek Series van Respect The Mountains zo belangrijk en waarom moeten we eigenlijk allemaal meedoen?

Elke zomer als de sneeuw wegsmelt op de bergen waar ‘s winters wordt geskied blijft er veel vuil achter op de hellingen. Ook drukbezochte wandelgebieden hebben last van zwerfafval. Onze Envirotrek Series bieden daar een oplossing voor. ‘s Ochtends gaan we aan de slag om vuil te ruimen, dan volgt een barbeque en de middag wordt gevuld met allerlei outdoorsporten. Het is echt heel leuk om om mee te doen. Je krijgt een voldaan gevoel en als beloning mag je na een overheerlijke barbeque zelf meedoen aan een buitensportactiviteit die je misschien nog nooit hebt gedaan. Afhankelijk van de locatie kan je bijvoorbeeld raften, mountainbiken, zeekajakken, klimmen of een kompastocht lopen. Het is gewoon een ontzettend leuke dag!Envirotreks Series van Respect the Mountains

Wat is het vreemdste dat je ooit bent tegengekomen tijdens een Envirotrek?

Het vreemdste was wellicht een achtergebleven roestige kist uit de Tweede Wereldoorlog en een matras, die we ophaalden in de Eifel vorig jaar. Wat op mij ook indruk maakte, was een verborgen plek onder een struik waar de inhoud van een gehele (geplunderde) koelkast was verstopt. Een krat bier, flessen wijn, pakken sap, alles lag daar onder de struiken! Sommigen mensen doen enorm veel moeite om afvalresten en (kapotte) flessen te verstoppen. Dat kost meer moeite dan het zou kosten om het gewoon terug in je rugzak te stoppen.

Envirotreks Series van Respect the Mountains

Hoeveel afval is er de afgelopen jaren eigenlijk verzameld tijdens de Envirotreks?

Het wordt steeds meer! Dat komt doordat we elk jaar groeien en steeds meer Envirotreks houden. We begonnen in 2009 met twee Envirotrek evenementen, twee jaar geleden waren dat er drie, vorig jaar zes, en dit jaar zullen het er zeven zijn!Afgelopen jaar hebben zo’n 200 mensen meegedaan, gezamenlijk goed voor 450 schoonmaakuren. In totaal zijn er 160 volle vuilniszakken opgehaald plus een grote hoeveelheid extra afval, zoals matrassen, WOII kist, veel ijzer en een krat bier.

Envirotreks Series van Respect the MountainsRespect The Mountains richt zich op de bergsporter, dus ook de wintersporters, maar er worden geen Envirotrek Series (waarschijnlijk om praktische redenen) in de winter georganiseerd.

Wat wordt er gedaan tijdens het wintersportseizoen om iedereen bewust te maken van de 7 Ways? En wat tijdens het zomerwandelseizoen?

We willen heel graag groeien en ook in de winter meer evenementen bijwonen of organiseren, zodat we de wintersporter veel directer kunnen benaderen. Samen met Aukje van Gerven (de directeur van Respect The Mountains) ben ik aan het nadenken hoe we dat kunnen aanpakken, maar dit is nog toekomstmuziek. Bewustmaking gaat het hele jaar door via onze website, social media, publicaties in bladen of bijvoorbeeld onze stand op de Bergsportdag en onze aanwezigheid bij de Beneluxtour van het Banff Filmfestival. In de zomer zijn het met name de Envirotrek Series die we via allerlei media onder de aandacht brengen.

Over je zelf, ben je een wintersporter of wandelaar en hoe vaak ben je in de bergen te vinden en ligt daarin ook je motivatie om bij Respect The Mountains aan de slag te gaan?

Eigenlijk trek ik er elke vakantie op uit. Met mijn gezin of met anderen. Dat zijn altijd actieve vakanties; wandelen, skiën en vaak met de fiets. Zo fietste ik met mijn zoon in de fietskar over de Via Claudia Augusta dwars door de Alpen en was ik pas in Oostenrijk voor een freerideweek. De bergen zijn mijn favoriete bestemming. Ik word gewoon altijd blij als ik de bergen zie opdoemen. Al is het soms wel zwoegen om zo’n helling op te komen! Mijn enthousiasme voor de bergen is zeker een grote motivatie om bij Respect the Mountains te willen werken. Wat is nou leuker dan te werken aan het behoud van de bergen en tegelijkertijd leuke evenementen te organiseren?

Envirotreks Series van Respect the MountainsVanwege je functie ben je zelf regelmatig in de bergen, houd je je altijd aan de 7 Ways?

Ik breng met name in de zomer tijdens de Envirotrek Series een flinke periode door in de bergen. Ik doe uiteraard zoveel mogelijk mijn best om de 7 Ways toe te passen. Helaas is het voor het vervoer van allerlei materiaal noodzakelijk om met een busje te rijden. Zelf ga ik meestal met de trein op reis. Naar de Alpen is dat ideaal: ‘s avonds stap je na je werk op de trein en de volgende ochtend sta je in de bergen. Ik probeer de 7 Ways zo goed mogelijk toe te passen, maar we willen absoluut niet met een opgeheven vingertje wijzen. Nee, we willen het duurzaam bergtoerisme op een leuke manier onder de aandacht brengen. Er zijn kleine dingen die je zelf kunt doen, waardoor je je steentje bijdraagt. Dat zal iedereen anders invullen, maar onze boodschap is: alle beetjes helpen!

Waardoor is je liefde voor bergen ontstaan?

Mijn eerste liefde voor de bergen ontstond, denk ik, gelijk met mijn liefde voor mijn vrouw. Zij nam mij mee wandelen, al was de eerste keer geen succes. In de snijdende wind in de sneeuw ergens op het Limburgse heuvel was ik mopperend op zoek naar een café. ‘Dit nooit weer‘ dacht ik in eerste instantie, maar een nieuwe liefde was geboren.

Envirotreks Series van Respect the MountainsWat is je favoriete berggebied en waar zou je altijd nog eens naar toe willen?

Jotunheimen in Noorwegen vind ik fantastisch. Een heel relaxte sfeer in de hutten, heerlijk eten, prachtige uitgestrekte landschappen en praktisch geen onweer. Fantastisch. Buiten Europa ben ik nog niet vaak geweest. Er staan dus nog wel wat bergmassieven op mijn lijstje. Het liefst zou ik eens naar de Baltorogletsjer en het gebied rondom de K2 gaan.

Informatie Envirotrek Series

Envirotreks Series van Respect the MountainsENVIROTREK Clean Up Series 2012:

  • Schoorl Holland, 24 juni
  • Einruhr Eifel Duitsland, 30 juni
  • Schauinsland Freiburg Schwarzwald Duitsland, 21 juli
  • Mayrhofen Oostenrijk, 25 juli
  • Garmisch Partenkirchen Duitsland, 29 juli
  • Samoëns Frankrijk, 2 augustus
  • Peak District Engeland, 5 augustus

De Envirotrek Series worden georganiseerd door Respect the Mountains en worden gesponsord door KEEN Footwear. Inschrijven via: www.keenfootwear.com/envirotrek

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

De Nieuwe Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95) 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?