Afval is een groeiend probleem in de Europese bergen

Afval is een groeiend probleem in de Europese bergen

In de Europese bergen wordt van alles achtergelaten, van plastic papiertjes tot sokken. In Thailand hebben ze een oplossing gevonden om zwerfaval tegen te gaan, maar zou dit ook in Europa werken?

Een groeiend probleem

Elk jaar bezoeken 100 miljoen toeristen de Europese Alpen en hoewel het grootste deel van hen ongetwijfeld hun best doet zo min mogelijk afval achter te laten, blijft er toch een grote berg zwerfvuil achter. Er is een groeiende behoefte aan actie om vuil te verwijderen op populaire bestemmingen. Tot een paar jaar geleden vervulde Envirotrek deze behoefte, maar daar is tot spijt van velen een einde aan gekomen. Tot op de dag van vandaag blijft de afvalberg groeien en daarom zou er actie moeten worden ondernomen. Wat zou de perfecte oplossing zijn?

Envirotrek

De stichting Respect the Mountains startte Envirotrek en verzamelde samen met vrijwilligers zo veel mogelijk achtergelaten afval. Dit deden zij met vuilniszakken en grijpers. Soms haalden ze in drie uurtjes maar liefst 103 vuilniszakken op, met een totaal gewicht van 800 kilogram. Helaas stopten de Envirotreks in het najaar van 2015. De organisatie moest de stekker eruit trekken vanwege een gebrek aan geld. Inmiddels is het overgenomen door de UIAA (International Climbing and Mountaineering Federation) en in de afgelopen jaren is er een ongelofelijke hoeveelheid afval uit de bergen gehaald. Maar dat is nog altijd een druppel op de gloeiende plaat. Dus wat kunnen we dan nog meer doen?


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


De oplossing in Thailand

Het probleem hier in Europa is niet uniek. Terwijl bezoekers genieten van het beroemde Khao Yai National Park in Thailand, zaten medewerkers van het park opgeschept met al het afval dat door hen wordt achtergelaten. Ze zijn het helemaal zat. De minister van Milieu was het ook zat en kwam met een plan. Volgens een bericht van de BBC, liet hij de rotzooi van bezoekers terugsturen naar de veroorzakers. Het afval werd als een net pakketje met een briefje naar het adres van de eigenaar gestuurd. Op het briefje stond: “We hebben uw afval verzameld in deze kartonnen doos en sturen het naar uw huis. Dit zou een les moeten zijn om nooit zomaar afval weg te gooien”. De minister liet vervolgens via Facebook weten dat de overtreders mogelijk een boete wordt nagestuurd.

Het park wist aan de adressen te komen omdat je sinds kort je adresgegevens moet achterlaten, dit vanwege het coronavirus. Zo wisten de medewerkers precies wie in het park geweest was.

Voorbeeld voor Europa?

De kans dat zulke regels in Europa worden ingevoerd is waarschijnlijk klein. Volgens de wetgeving mogen persoonsgegevens niet zomaar voor van alles en nog wat worden gebruikt. Daarnaast is het terugsturen van afval wel een behoorlijk dure aangelegenheid. Sowieso is het in de meeste berghutten al de regel dat je je eigen afval mee naar het dal neemt. Nog beter is om zelf zo min mogelijk (plastic) afval mee de bergen in te nemen. Hier lees je hoe je dat doet!

Meer inspiratie

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen