Naar de wc gaan in de bergen

Naar de wc gaan in de bergen

Je staat in de middle of nowhere in de bergen en je moet ontzettend nodig je behoefte doen, wat doe je dan? Het liefste ga je naar een echte toilet gelegenheid, maar die zijn niet altijd dichtbij. En door corona zullen er nu ook wat minder toiletten open zijn. Dat betekent toch echt dat je buiten moet blijven. Wat moet je dan doen?

In actie voor schonere bergen

De mensen in Oostenrijk hadden voor een lange tijd het idee om iets te doen voor ‘schonere bergen’. Bewoners hebben veel last van mensen die in de bergen hun behoefte doen wanneer er geen wc in de buurt is. Daarom besloten ze om in actie te komen en een soort handleiding te maken voor wat je wel en niet mag doen, zodat we de bergen zo schoon mogelijk te houden.

Een speciale handleiding

De Oostenrijkse Alpenvereniging heeft nu een speciale handleiding gemaakt voor wanneer je in deze situatie terecht komt. Omdat het gebruiken van de natuur voor je behoeft heel slecht voor het milieu is, proberen ze zo veel mogelijk te voorkomen dat dit niet gebeurt en zowel, dat het dan eco-vriendelijk gebeurt.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Waarom is het slecht voor het milieu?

Veel mensen zeggen dat plassen in het milieu geen kwaad kan, maar nee dat is het niet. Mensen denken namelijk snel dat onze urine heel schoon is, maar dat valt vaak behoorlijk tegen. Sowieso zitten er allerlei nare bacteriën onze uitwerpselen, waar planten, dieren en mensen behoorlijk ziek van kunnen worden, maar tussen die bacteriën zitten soms heel wat chemische stoffen, zoals medicijnenresten. Maar, die stoffen zijn nog niet eens het enige probleem. Het gaat er ook om waar het gebeurt en wat je met de ontlasting doet. Doe je bijvoorbeeld je behoefte naast een rivier, dan kan het water vervuild raken. Bovenop een berg breekt het heel moeilijk af, bij een boerderij worden de boerderij dieren snel ziek en bijzondere flora en fauna worden er ook niet mooier van. Dit zijn dus de plaatsen waar je absoluut niet kan toiletteren. Gebruik daarna ook geen tissues, dit duurt namelijk héél lang voordat de natuur dit heeft verwerkt, toiletpapier mag wel.

Dit moet je doen als je in de natuur naar de WC gaat

  • Is er wel een toilet dicht in de buurt? Gebruik die dan!
  • Houd ruime afstand van beekjes, stroompjes en meren.
  • Gebruik toiletpapier in plaats van tissues.
  • Verberg of begraaf de ontlasting, zodat dieren er niet bij kunnen. Zorg ervoor dat je altijd voor je op stap gaat naar het toilet bent geweest.

Al deze regels gelden overigens niet alleen voor mensen, maar ook voor honden, neem voor je trouwen viervoeter altijd een afvalzakje mee, zodat je hond niks achterlaat. Koop eventueel een speciale ‘first aid kit’ hiervoor. Hierin zit toiletpapier en een zak.

Naar de wc gaan in de bergen

Meer inspiratie

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

De Nieuwe Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95) 

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?