Valsugana - sotti

Vakantie in de Dolomieten: bergwandelen rond Valsugana in Trentino

Valsugana. foto jshaveValsugana is een brede vallei net ten zuiden van de Dolomieten in de Italiaanse provincie Trentino. De oevers van de meren van Caldonazzo en Levico zijn populaire vakantiebestemmingen en de streek heeft ook in historisch opzicht veel te bieden. De Romeinse Via Claudia Augusta loopt door de streek en verbond de Adriatische kuststreek met Beieren. De vijftig kilometer lange Lagoraiketen bevindt zich ten noordoosten van het stadje Levico Terme. In dit gebergte werkten mijnwerkers uit Duitsland die in opdracht van de prins-bisschop van Trento fluoriet, kwarts en zilver uit de bergen haalden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog liep hier de frontlijn. Talrijke resten van verdedigingswerken over de hele bergketen zijn hiervan het bewijs.

Wandelen in Valsugana

•    Wandeling naar de Pizzo di Levico
Vanaf Levico Terme via de Kaiser Jägerweg naar de Alto Piano di Vezzena.
Parkeren bij een restaurant op de Passo di Vezzena op 1400 meter. Wandeling naar 1908 meter in ongeveer 1,5 tot 2 uur.
•    Wandeling naar de Dosso di Costalta
Vanaf Levico Terme door de vallei naar Pergine, hier afslaan richting de Valle dei Mocheni.
Parkeren op de Passo de Redebus op 1450 meter. Tocht via de Malga Cambronco in 2 uur naar het uitzichtpunt van de Dosso di Costalta op 1955 meter hoogte.
•    Wandeling naar de Cima d'Asta of de Alta Via del Granito:
Vanuit Levico Terme over de SS47 richting Padova en na 15 minuten afslaan richting Strigno. Bergweg volgen naar Bieno en Pieve Tesino. In Pieve Tesino richting Val Malene in de Tesinovallei. Vervolgens de bordjes volgen naar Camping Malene en daarna naar Cima d'Asta en Malga Sorgazza.
Parkeren kan bij een klein stuwmeer op 1450 meter hoogte. In 3,5 uur loopt u naar de Rifugio Ottone Brentari op 2473 meter. Op de driedaagse trekking slaapt u de eerste nacht in deze hut (€ 17 per persoon) en de tweede nacht in Malga Caldenave.

Op de website www.valsugana.info kan je wandelbrochures met bijbehorende kaarten downloaden. Een erg overzichtelijke wandelkaart van de Alta via del Granito – naast kaarten van talrijke andere themawandelingen – is te vinden via Natuurlijk actief > Wandelingen en trekking > Hoogteweg van Graniet.

Fietsen in Valsugana

Er loopt een tachtig kilometer lang fietspad door de vallei, van Caldonazzo naar Bassano del Grappa. Het tracé is vlak, loopt door appelboomgaarden en kleine dorpjes en is goed bewegwijzerd. Bij Bike Grills langs het fietspad zijn versnaperingen te krijgen en worden kleine reparaties aan het stalen ros uitgevoerd. Er loopt ook een spoorlijn door het dal en men kan vanuit ieder dorp langs de route terug met de trein.

Bezienswaardigheden in Valsugana

Sinds enkele jaren is een groot deel van de Via Claudia Augusta voorzien van bewegwijzering. Langs de route die door de vallei loopt zijn er vele historische overblijfselen van de originele weg te zien: de Romeinse militaire grenssteen in Tenna waarop de afstand tot Feltre is gegraveerd, de Romeinse sacrofaag in Levico Terme, de grenssteen bij Maso San Desiderio in Novaledo, de torens Quadra en Tonda tussen Novaledo en Marter di Roncegno, en de overblijfselen van vroeger plaveisel in het Park La Cascatella in Castello Tesino. Het pad naar Colle san Ippolito voert over de Romeinse weg.
Vanaf Levico of Caldonazzo loopt er een spoorlijn naar Venetië. In ruim twee uur staat u op het Piazza San Marco in de Dogenstad.
Een andere dagexcursie is Verona met het prachtige amfitheater waar in de zomer het bekende operafestival plaatsvindt.

Culinaire tip

De Italiaanse keuken blijft inspireren en na een flinke dag wandelen is het heerlijk om je te laten verwennen met de culinaire hoogstandjes van chef-kok Paolo Betti in het restaurant van het middeleeuwse Castello di Pergine. Ook is er ieder jaar een andere kunstenaar die in en het rondom het kasteel exposeert.
Binnen de oude muren van dit kasteel is het heerlijk koel. De verschillende tafels met hun steriele witte tafellakens en vele wijnglazen geven sfeer aan het restaurant. In Italië kun je het beste blijven steken bij de voorgerechten, de verschillende pasta's, de rauwe ham, koude soep of andere varianten op het voorafje. Want vergeleken bij het voorgerecht is het Italiaanse hoofdgerecht nogal saai. Dit bestaat vaak uit alleen maar vlees of vis. Alle pasta wordt vers gemaakt, in de verschillende vormen. Eten in het Castello di Pergine is een feest voor de smaakpapillen.

Vervoer

Valsugana en de dorpen in het Lagoraigebergte zijn te bereiken via Innsbruck, over de Brennerautosnelweg, Bolzano en Trento. Bij afslag Trento Nord de SS47 naar Padova nemen: dit is de hoofdweg door de Valsuganavallei. Vanaf Trento zijn er regelmatige busdiensten naar de plaatsen in de vallei.
 

Meer informatie over ValsuganaBergen Magazine 4 2009

Dienst voor toerisme van Valsugana Lagorai:  www.valsugana.info (meertalig). Er zijn brochures in PDF-formaat te downloaden en goede wandelkaarten van het gebied. Het bureau organiseert ook wandelingen onder begeleiding, o.a. naar de Lagorai.
Een informatieve Nederlandstalige site is www.valsugana.nl

Kaarten van Valsugana

Tabacco nr. 7 – Val di Fiemme/Catena dei Lagorai/Val di Cembra, 1:50.000
Kompass nr. 5 – Valsugana, 1:50.000
Kompass nr. 626 – Lagorai, 1:25.000

Meer lezen

'Het graniet van de Lagorai, De Alta Via del Granito boven Valsugana‘, Marica van der Meer in Bergen Magazine nummer 4 2009
 

Meer inspiratie

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden