Besneeuwd bergdorp

Autovrije bergdorpen voor de echte wandel- en skiliefhebbers

Als wandelaar of skiliefhebber heb je het beste voor met de natuur. Daarnaast wil je tijdens je verblijf in de bergen ook in alle rust die frisse berglucht ervaren wat die plek zo gezond maakt. Dan past het geronk van autoverkeer en de walm van uitlaatgassen daar natuurlijk niet bij. Daarom zijn er in de bergen hier en daar autovrije dorpen. Lekker rustig en goed voor onze wereld!
Hieronder staan er een paar die niet te missen zijn voor degene die op zoek zijn naar een autovrij ski- en wandelgebied.

Zermatt

Je kan je auto achterlaten in de garage van het nabijgelegen dal Täsch om je reis met de trein te vervolgen naar het idyllische dorp Zermatt. Door zijn ligging aan de voet van de beroemde Matterhorn heb je vast al een keer van deze plaats gehoord.
Doordat de straten vrij van auto’s zijn, behoudt het dorp zijn authentieke uitstraling. Je komt houten huisjes tegen en kan door kleine steegjes wandelen die nog stammen uit de 16e tot 18e eeuw.
Als je je binnen het dorp niet te voet wil verplaatsen, dan kan dat ook met elektrische wagens of een paardenkar. Met die laatste kan je dat authentieke gevoel goed vasthouden, natuurlijk.
Met zijn 360 pistekilometers is het de uitgelegen plek om je ski’s onder te binden. De prachtige top van de Matterhorn nodigt je uit en er zijn voldoende stoeltjesliften die naar de gebieden gaan. Ook is er voor de kleinere onder ons een kinderparadijs te vinden.
Voor de volwassenen is er ook voor ieder wat. Zo kan je de moeilijke wegen inslaan, maar kan je ook de groene, makkelijke, piste opgaan.
Voor de wandelaars zijn er mooie wandelroutes te vinden, maar als je een dagje niet wil skiën of wandelen is er ook genoeg te doen in het dorp. Zo kan je shoppen voor een nieuwe ski-jas of kan je heerlijk uit eten gaan.

Saas-Fee

In het Duitstalige deel van Wallis is het pittoreske dorp Saas-Fee te vinden. Als sinds 1951 is Saas-Fee autovrij, maar dit doen ze niet alleen om de ouderwetse sfeer op te houden. Het bergdorp besteedt veel aandacht aan duurzaamheid. De gemeente wil de eerste fijnstofvrije gemeente van de Europese Alpen worden, nu al haalt Saas-Fee vrijwel al haar energie uit waterkracht.
Bijna elke accommodatie heeft een gratis service waarbij je met een elektrische auto of de elektrische trein binnen 15 minuten naar je skigebied kan worden gebracht.
Er zijn 100 pistekilometers die je kan betreden en bij het nabijgelegen Kreuzenboden-Hochsaas ligt nog een skigebied.
Als je een dagje op pad wil met de wandelschoenen aan, dan zijn er ook nog 20 kilometer aan winterwandelroutes te vinden.
En op zoek naar nog wat gaaf entertainment in de bergen? Dan is het ijspaviljoen Allalin een goede aanrader! De 70 meter lange tunnel gaat door duizenden jaren oud gletsjerijs heen. Je kan er ijssculpturen bewonderen en door de wisselende tentoonstellingen en evenementen is er in de ijsgrot altijd iets te beleven.

Alpbach

Als je op zoek bent naar een rustige, knusse en romantische skiplek, dan is het Tiroolse dorp Alpbach een aanrader. Al meer dan vijftig jaar wordt het dorp goed bewaard, waardoor het zijn traditionele uiterlijk heeft behouden.
Er is 109 kilometer aan skigebied dat je mag betreden. Je zit zo’n 15 minuten in de skilift tot je de top hebt bereikt. Dan kan natuurlijk het beste beginnen: de afdaling. Tijdens het skiën ben je omringt door besneeuwde toppen en grote bossen, waardoor je je helemaal een met de natuur kan voelen.
Je kan je ook een weg door de natuur banen met langlaufen en voor de mensen die wat meer actie zoeken kan je rond de Wiedersbergerhorn, Greit Alm en Kohlgruben Alm freeriden.

Serfaus

In het Oostenrijkse Serfaus heb je je auto eigenlijk ook helemaal niet nodig. Veel gondels naar de skigebieden zijn op loopafstand te bereiken en met de vernieuwde metro kan je je goed verplaatsen.
Er is 198 kilometer aan piste te vinden, dus je kan lekker lang zoet zijn als wintersportliefhebber.
Voor de kinderen is er ook een avontuurlijk sleebaan te vinden, maar voor de ouderen blijft dit natuurlijk ook nog leuk!
Er is ook nog genoeg kilometer aan wandelgebied te vinden, dus er is voldoende te doen voor de bergliefhebber!

Avoriaz

Het Franse Avoriaz is niet te missen voor de ware skiliefhebbers. Eenmaal in Avoriaz aangekomen, hoef je je ski’s niet meer uit te trekken. Je kan hier bij wijze van spreken gaan shoppen op je ski’s.
Je krijgt hier de volledige sneeuwbeleving. Bij aankomst wordt je bagage namelijk naar je hotel gebracht met de sneeuwscooter. Wie wil dat nu niet?!
Hoewel Avoriaz dit keer geen pittoresk oud dorpje is, is de architectuur zo gedaan dat het mooi opgaat in de natuur.
En met zijn 580 kilometer aan piste overtreft dit al je verwachtingen.

 

 

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.