Wandelen in de Harz nar de top van de Brocken

Avontuurlijk wandelen in de Harz: naar de top van de Brocken

“Een reis naar de Harz zonder de Brocken te hebben beklommen, is als een reis naar Rome zonder de paus te hebben gezien”, stelde de Duitse schrijver Christian Wilhelm Spieker in de 19de eeuw vast. En hij heeft gelijk gekregen; de Brocken, ook wel de Blocksberg genoemd, is letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van de Harz. Al eeuwenlang trekt de hoogste top van Duitsland, ruim 1100 meter hoog is hij, bezoekers uit de hele wereld.

Er zijn verschillende routes naar de top die je langs allerlei historische bezienswaardigheden brengen. De wegen naar de top zijn goed uitgezet, waardoor het beklimmen van de top in alle seizoenen goed te doen is. Al is een wandeling in de winter toch iets spectaculairder dan in de zomer. Dat komt vooral door het gure klimaat dat er heerst (vanaf ongeveer september ligt er al sneeuw) en door de mogelijkheid een deel van de route af te leggen met de historische Brockenbahn.

Beklim de Brocken met Goethe

In de werken van de Duitse dichter Johann Wolfgang Goethe speelt de Brocken een belangrijke rol, vooral in zijn bekende werk Faust, waarin Faust op de Brocken zijn ziel verkocht aan Mephisto. Eind 18de eeuw beklom de Goethe de Brocken en was hij daarmee de eerste persoon die de top in de winter heeft beklommen. In 1891 werd de Goetheweg een feit, deze begint in Torfhaus en volgt ruim acht kilometer een groot aantal cultuurhistorische bezienswaardigheden.

Je kunt de Goetheweg hier downloaden

Beklim de Brocken met Heinrich Heine

Viele Steine, müde Beine, Aussicht keine, Heinrich Heine.“ Zo omschreef de Duitse dichter Heinrich Heine bijna 200 jaar geleden zijn beklimming van de bergtop. Ondanks deze niet al te optimistische woorden is ook de Heinrich-Heine-Weg een van de populairste routes van de Harz. Deze route is met 12 kilometer lengte en 850 hoogtemeters iets pittiger dan de Goetheweg en begint in het dorpje Ilsenburg. Onderweg passeer je het Heine-monument, dat de beklimming van de dichter herdenkt.   

Je kunt de Heinrich-Heine-Weg hier downloaden

Een ritje met de klassieke Brockenbahn

Vooral in de wintermaanden absoluut de moeite waard: een ritje met de stoomtrein over het zogenaamde smalspoor. Het klassieke treintje tuft door het landschap vanaf de top naar Wernigerode. Andersom kan natuurlijk ook en tussen Wernigerode en de top liggen nog twee stations, waardoor je wandeling kunt inkorten of verlengen.

De Brockenbahn in de winter

De totale lengte van de Brockenbahn is 19 kilometer. Meerijden is niet goedkoop (voor een enkeltje betaal je 28 euro) maar het maakt je wandelavontuur wel compleet.

Sachsen-AnhaltMeer informatie over wandelen in de Harz en omgeving vind je op www.harzinfo.de en www.sachsen-anhalt-tourismus.de

 

 

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier een stukje berg geschiedenis