Harz

Zicht op de Brocken - Harzinfo

Harz

Zicht op de Brocken, HarzinfoDe Harz rijst als een eiland uit boven de Noord-Duitse vlakte en verbindt de deelstaten Saksen-Anhalt, Nedersaksen en Thüringen met elkaar. Het is niet alleen een heel oud gebergte, maar ook het hoogste Middengebergte ten noorden van de Main, in het brokkenmassief stijgend tot 1142 meter. In een geweldig berglandschap verenigt de Harz uitgestrekte hoogvlakten van over de 600 meter hoogte, centraal bergland met bizarre rotstoppen, bergmeren, hoogveengebieden, diepe ravijnachtige dalen met bergrivieren, watervallen en grote stuwmeren.

Zicht op de Brocken, HarzinfoDe Harz rijst als een eiland uit boven de Noord-Duitse vlakte en verbindt de deelstaten Saksen-Anhalt, Nedersaksen en Thüringen met elkaar. Het is niet alleen een heel oud gebergte, maar ook het hoogste Middengebergte ten noorden van de Main, in het brokkenmassief stijgend tot 1142 meter. In een geweldig berglandschap verenigt de Harz uitgestrekte hoogvlakten van over de 600 meter hoogte, centraal bergland met bizarre rotstoppen, bergmeren, hoogveengebieden, diepe ravijnachtige dalen met bergrivieren, watervallen en grote stuwmeren.

Bijna elke tak van watersport is hier mogelijk. Vanuit het vogelperspectief lijkt de Harz een tafelgebergte met steile randen. Bijna nergens anders kan men hier de geologische ontwikkelingsfasen van deze landstreek bestuderen. De Harz wordt ook wel “klassiek land van de geologie” of “zilverland” genoemd.

Harz, HarzinfoVooral bekend is het Oker-dal vanwege zijn interessante steenformaties. De Romkerhaller waterval, die vanuit een grote hoogte naar beneden stort, is in het Oker-dal naast het Oker-dal stuwmeer een veel gefotografeerd fenomeen. Van de vroegere rijkdom van de streek getuigen nog de prachtige, kleurrijke vakwerkhuizen in de schilderachtige steden. Relict uit een groots verleden is het klooster Walkenried in de Zuidelijke Harz. Het klooster werd in 1127 overgedragen aan de cisterciënzen en was in zijn bloeiperiode een van de rijkste en machtigste kloosters in Duitsland.

Uit de Ottoonse tijd zijn veel kastelen, burchten, keizerpaltsen en sacrale gebouwen in de Harz behouden gebleven en u wachten juwelen van Romaanse bouwkunst.  

Wandeltochten
Winterwandelen langs de Brocken
Trek eropuit en ontdek de Harz! In de winter een prachtig gebied met goedgemarkeerde winterwandelroutes, indrukwekkende granieten steenformaties en mooie doorkijkjes. Of geniet van adembenemende uitzichten op de Brocken, met 1142m de hoogste berg in Noord-Duitsland. Of maak een uniek ritje met de stoomtrein!

Waterwegenwandeltocht
Harz, HarzinfoOp de werelderfgoedlijst van de UNESCO prijkt sinds kort een eeuwenoud watersysteem in de Harz. Het ‘Wasserregal’ is een indrukwekkend overblijfsel uit de tijd dat waterkracht nog een belangrijke energiebron was.

Meer dan 800 jaar geleden begonnen monniken aan een mammoetklus: het uitgraven van talloze vijvers, ondergrondse gangen en bovengrondse waterwegen. Hun doel was het opvangen van het stromende water in de bergen om dit te gebruiken voor de mijnen in de Harz. Door de eeuwen heen ontstond zo een fijnmazig netwerk van opslagbekkens en kanalen. Het water dreef de pompen en watermolens aan in de vele lood-, erts- en zilvermijnen van de regio.

Er zijn grote delen van dit systeem nog steeds intact. Deels maken waterbedrijven in de Harz er gebruik van. Bezoekers kunnen het Wasserregal bewonderen: er zijn 22 ‘Wasserwanderwege’ met informatieborden uitgezet. De kortste route is 450 meter, de langste 12 kilometer lang.

Meer informatie: www.harzinfo.de

Bron: Duits Verkeersbureau


Meer informatie over een vakantie naar de Harz, Duitsland

Nieuws uit de HarzAccommodaties in Duitsland
Reportages over de HarzWandelroutes in de Harz
Reisverhalen uit de HarzEvenementen in de Harz
Bezienswaardigheden in de HarzAlgemene informatie de Harz
Erlebnisinsel Harzer-Hexen-Stieg bei Osterode -  ©HTV, A. Kaßner
Wandelroute - 4 okt 2018

De beste manier om de veelzijdigheid van de Harz te leren kennen is door de Harzer-Hexen-Stieg te volgen. De stieg hoort bij de Top Trails of Germany.

Wandelen in de Harz nar de top van de Brocken
Reportage - 12 jun 2018

De Brocken trekt als hoogste top van Duitsland al eeuwenlang bezoekers. Treed in de voetstappen van diverse historische grootheden bij de klim naar boven.

Nieuws - 12 apr 2017

Een nieuwe hangbrug in het Rappbode- dal in het Duitse Hartz-gebergte is minstens 440 meter lang en biedt degenen die erover durven te wandelen een fantastisch uitzicht. De opening van de nieuwe toeristenattractie is aankomende maand, op zeven mei aanstaande.

Blog - 14 mrt 2014

Ken je die wandelkaarten met een focus op één route? Soms is zelfs de omgeving weggewerkt zodat de andere paden en omgeving je niet af kunnen leiden. Wat heb je aan zo’n kaart? Je hebt geen totaal overzicht. Eén keer een afslag te vroeg of een verkeerd pad en je kunt met een beetje pech flink verdwalen.

Uitzicht vanaf de Zugspitze
Nieuws - 3 sep 2012

Het Duits verkeersbureau heeft een nieuwe app. uitgebracht waar de top-100 bezienswaardigheden van Duitsland te vinden zijn.

Op de fiets door Duitsland
Nieuws - 16 jul 2012

Er is nu een fietsroute van 950 kilometer die dwars door Duitsland gaat. De route start in Vreden aan de Nederlandse grens en eindigt in Küstrin-Kietz aan de Poolse grens. De route loopt door zeer uitlopende regio's en is voor zowel cultuur- als natuurliefhebbers leuk om te volgen.

Heksendansplaats
Nieuws - 28 apr 2012

Tien van de 21 gondels van de kabelbaan Thale Seilbahnen in het berggebied de Harz in Duitsland zijn vernieuwd met een glazen bodem en panoramische ramen.

Bron www.kyffhaeuser-denkmal.de,
Vakantietip - 28 sep 2011

Het Kyffhauserdenkmal staat boven op de 300 meter hoge berg de Kyffhauser. De omgeving van de berg is vlak waardoor de berg mooi boven het landschap uitsteekt. Het monument staat sinds 1896 boven op de berg.

Heinrich Heine
Reportage - 18 mei 2011

De Harz is met zijn 8000 km gemarkeerde voetpaden een geliefd wandelgebied.  Hier trok de 27-jarige rechtenstudent Heinrich Heine op doktorsadvies enkele weken rond, wat resulteerde in 'Die Har

Wintersport in Duitsland
Reportage - 12 nov 2010

Op slechts een paar uur rijden van Nederland kan je al uitgebreid wintersporten. In Duitsland vind je veel mooie wintersportgebieden voor het hele gezin.

Abonneren op Harz