Bergrecept: Südtiroler Hirtenmakkaroni
Südtiroler Hirtenmakkaroni, of maccheroni alla pastora, is een Italiaans bergrecept dat je vaak in berghutten tegenkomt. Het is een stevig gerecht dat een flinke bodem geeft voor een dag wandelen in de bergen. Onderstaand recept is voor vier personen.
Zoals elk bekend berggerecht, bestaan er talloze varianten van dit gerecht. Je kan dus naar hartenlust variëren.
Benodigd:
- 500g penne
- 300g half-om-half gehakt
- 100g spek uit Südtirol
- 100g gekookte ham
- 500g tomatenpassata
- 80g doperwten
- 200ml slagroom
- 100ml rode wijn
- 1 flinke ui
- 1 theelepel knoflookpoeder of een flinke teen verse knoflook
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1 bouillonblokje
- 50gr geraspte parmesaan
- Olijfolie
- Zout en peper
Schil en snipper de uien en snij de spek en ham in dunne reepjes snijden. Verhit de olijfolie in een grote bakpan en bak de ui samen met de knoflook goudgeel. Schuif dan het geheel naar de rand van de pan en bak het gehakt rul. Voeg dan de spek- en hamreepjes toe en laat die enkele minuten bakken. Dan de rode wijn toevoegen en geheel in laten koken. Wanneer de wijn vrijwel geheel is ingekookt het bouillonblokje, oregano en de tomatenpassata toevoegen. Wie wil kan in plaats van het bouillonblokje ook naar smaak peper en zout gebruiken. De saus twintig minuten laten inkoken.
Ondertussen kan de penne worden gekookt volgens de instructies op de verpakking. Nadat de saus twintig minuten heeft gekookt, kunnen de doperwten, slagroom en twee eetlepels parmesaan worden toegevoegd. Het geheel goed roeren en nog eens een kwartier laten koken. Tot slot de penne met de saus serveren op een pastabord. Smakelijk eten!
Meer lekkere recepten uit de bergen? Dat snappen we, want de liefde voor de berggen gaat ook door de maag! In Bergen Magazine 5 van 2021 verzamelen we daarom de lekkerste recepten uit de Alpenlanden. Mahlzeit!