Hoogste bergen van Ierland

Gebergte van de week - Macgillicuddy's Reeks (Ierland)

De bergen van Macgillicuddy's Reek zijn de hoogste van Ierland en liggen op het schiereiland Iveragh in County Kerry bij het Nationale Park van Killarney. Het 19 kilometer lange gebergte bevat de enige drie bergen in Ierland die hoger zijn dan duizend meter: Corrán Tuathail (1.038m), Binn Chaorach (1.010m) en Cathair na Féinne (1.001m). Deze drie Ierse reuzen kun je in een 'hoefijzer' vorm lopen vanuit het westen. In het Iers heet het gebergte Na Cruacha Dubha, wat “de zwarte stapels” betekent. De bergen zijn onderdeel van de Armoricaanse hooglanden en bestaan uit zandsteen.

De beste klimroute naar de Corrán Tuathail (Carrauntoohil), centraal gelegen in het gebergte, is via Hag’s Glen en de Devil’s Ladder vanuit het noordoosten. Losse stenen kunnen voor gevaar zorgen. Ook het weer kan gevaarlijk snel veranderen.

Ring of Kerry

In de buurt van het gebergte ligt ook de Gap of Dunloe, een nauwe bergpas waar men kan genieten van prachtige uitzichten en waar men kan bergbeklimmen op de kliffen. Het gebergte is ook een ideale plaats van waaruit men de 'Ring of Kerry', een 179 km lange tour langs de kusten van Iveragh, kan volgen. Naast de vele kleine dorpjes is het landschap ook bezaaid met relikwieën uit het verleden zoals Ogham Stones, steencirkels, forten en grafheuvels uit de Keltische Oudheid. De meeste zijn zelfs ouder dan de Egyptische pyramiden.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


<iframe src="https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m18!1m12!1m3!1d157223.4204664816!..." width="619" height="250" frameborder="0" style="border:0;" allowfullscreen="" aria-hidden="false" tabindex="0"></iframe>

Meer inspiratie

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier welk biertje het beste bij jou past