Foto: Hendrik Legemate. De Macgillycuddy's Reeks - Ierland

Gebergte van de week - Macgillicuddy's Reeks (Ierland)

 Hendrik Legemate. De Macgillycuddy's Reeks, IerlandIn de zomer plaatsen we iedere dinsdag een leuk en informatief bericht over een wat onbekender gebergte. Vandaag het eerste 'gebergte van de week': Macgillicuddy's Reeks (Ierland).

Hoogste bergen van Ierland

De hoogste bergen van Ierland bevinden zich op het schiereiland Iveragh in County Kerry nabij het Nationale Park en de meren van Killarney. Het 19 kilometer lange gebergte bevat de enige drie bergen in Ierland die hoger zijn dan duizend meter: Corrán Tuathail (1.038m), Binn Chaorach (1.010m) en Cathair na Féinne (1.001m). Deze drie Ierse reuzen kun je in een 'hoefijzer' vorm lopen vanuit het westen. In het Iers heet het gebergte Na Cruacha Dubha, wat “de zwarte stapels” betekent. De bergen zijn onderdeel van de Armoricaanse hooglanden en bestaan uit zandsteen.

De beste klimroute naar de Corrán Tuathail (Carrauntoohil), centraal gelegen in het gebergte, is via Hag’s Glen en de Devil’s Ladder vanuit het noordoosten. Losse stenen kunnen voor gevaar zorgen. Ook het weer kan gevaarlijk snel veranderen.

 Hendrik Legemate. De Macgillycuddy's Reeks, Ierland

Ring of Kerry

In de buurt van het gebergte ligt ook de Gap of Dunloe, een nauwe bergpas waar men kan genieten van prachtige uitzichten en waar men kan bergbeklimmen op de kliffen. Het gebergte is ook een ideale plaats van waaruit men de 'Ring of Kerry', een 179 km lange tour langs de kusten van Iveragh, kan volgen. Naast de vele kleine dorpjes is het landschap ook bezaaid met relikwieën uit het verleden zoals Ogham Stones, steencirkels, forten en grafheuvels uit de Keltische Oudheid. De meeste zijn zelfs ouder dan de Egyptische pyramiden.

Bronnen:www.summitpost.org

Meer inspiratie

Bergsport: 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!