Foto: Andrea Masal. Culinaire wandeling Vorarlberg

Culinair wandelen in Vorarlberg: genot op berg en bord

 Andrea Masal. Culinaire wandeling VorarlbergIn deze reportage ontmoet je Andreas Masal die een culinaire wandeling beschrijft in de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg, in de gemeente Bezau in het district Bregenz.

Uitzicht bergstation Baumgarten

Op 1.640 meter boven de zeespiegel is het erg rustig bij bergstation Baumgarten. Rustgevende uitzichten spreiden zich in alle richtingen uit. Van Säntis en de Bodensee aan de ene kant tot de Damülser Mittagsspitze, Diedamskopf en Hoher Ife aan de andere kant, zonder een wolkje aan de lucht. Een veelbelovende start voor een culinaire wandeling van drie etappen in het Bregenzerwald.

Bergontbijt met panorama

De eerste kabelbaan bracht me om 9 uur vanuit Bezau de hoogte in. Het panoramisch restaurant bood een ontbijtbuffet aan met ham, spek, worst, bergkaas, zelfgemaakte yoghurt, muesli, sap, fruitsalade en broodjes. Op het terras brengt de attente service me een zachtgekookt eitje en een cappuccino en kijk ik een kleine informatiemap door waar een wandelkaart en drie bonnen voor de maaltijden en de bus terug naar Bezau in zit.

Wandeling van drie uur

Rond half 11 ga ik op weg naar Schönenbach via een bergpad waarvan het eerste gedeelte licht stijgend is maar wel een 360 graden uitzicht biedt. Daarna gaat het bergafwaarts met af en toe een korte klim. Steeds minder mensen en steeds meer koeien ontmoet ik als na drie uur lopen Schönenbach voor me ligt, een alpenweide waar de koeien in de vroege en late zomers grazen.  

Ontspannen met beroemde Käsknöpflen

In het pension Egender, een oud jachthuis, neem ik een Wiener Schnitzel Käsknöpfle met gemengde salade. De Käsknöpfle zijn tenslotte rondom de Vorarlberg bekend – terecht, stel ik met genoegen vast. De bus terug naar Bezau gaat pas om 16:07u maar dat is geen probleem. In het Bezauer cafe Katrina kies ik voor warme appeltaart met vanille ijs en slagroom. Alternatief zou de Topfennockerl op vanille vruchtensaus met een framboos sorbet kunnen zijn. Na zo'n twintig minuten terug lopen naar het bergpad eindigt dit gevarieerde uitstapje.       

 Patrick Gruban. FruhstuckInformatie culinaire wandeling in het Bregenzerwald

Deze wandeling is tot en met 29 september 2013 elke dag, behalve maandag, mogelijk en kost 48 euro. Met de gastenkaart kunnen de bezoekers de derde overnachting gratis krijgen en dus wordt de prijs dan verlaagt naar 35 euro. De wandeltijd bedraagt 3,5 uur. Inclusief pauzes, busreizen en de kabelbaan beslaat het geheel zo'n 8,5 uur. Andere culinaire wandelingen met wandeltijden tussen vier en vijf uur zijn er in Mellau, Schwarzenberg en Schröcken. Prijzen zijn vanaf 30 euro per persoon. Na ontvangst van de factuur verzend Bregenzerwald Tourismus de vouchers en een informatiefolder per post. Details zijn telefonisch op te vragen: +43(0)5512/2365.

 

Verder aangeboden in Vorarlberg:

Genieten van een wandeltochtje in Raggal

De herbergieren in Raggal en Marul in het Biosphärenpark Großes Walsertal serveren op onderhoudende manier streekproducten. Tijdens een korte wandeling naar de vijf stations kun je in elke plaats een gevarieerde gang krijgen met een bijpassend drankje. De prijs is 36 euro per persoon, te voldoen bij de foyer van het hotel Nova in Raggal. Elke vrijdag om 18:30 is telefonische aanmelding mogelijk tot op de dag voor vertrek: +43(0)5553/386.

Het ontwaken van de natuur in Montafon

Vroege vogels beginnen hun wandeldag om 06:55u bij het Garfrescha-Talstation in het dal Montafon in de gemeente St. Gallenkirch. Na de beklimming met de kabelbaan begint de twee uur durende wandeling over de Gantekopf. Het doel is het bergrestaurant Nova Stoba, waar de deelnemers zich kunnen verheugen op een groot bergontbijt.

Ontbijten op de berg

In Montafon bieden berggasthuizen dagelijks op schilderachtige locaties de hele zomer bergontbijten aan. Een stevig begin van een dag wandelen in het Branderdal is een bergontbijt bij de Lünersee, dat op vrijdag tussen 8 en half 11 in de Douglasshütte wordt geserveerd. Tot 24 augustus is er ook elke zaterdag een bergontbijt mogelijk op de Muttersberg in Bludenz.

In het Biosphärenpark Großes Walsertal verwend boerin Andrea Schwarzmann op de Alpe Steris haar gasten met een alpine ontbijt. Elke woensdag serveert zij tot 4 september boerderijproducten, zelfgebakken brood, alpenkaas en riebel. Vanuit Marul duurt de wandeling ongeveer twee uur. Als alternatief gaat er ook een bus. Telefonische aanmelding kan bij Andrea Schwarzmann via +43(0)664/4724012 of +43(0)664/6349253. Voor meer informatie over wandelen in het Vorarlberg gebied kun je terecht op de site over belevenissen in VorarlbergVorarlberg TourismusAndrea Masal+43 (5572) 377033-23andrea.masal@vorarlberg.travelBron:www.vorarlberg.travel

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?