Via Culinaria dwars door het Salzburgerland

In de ‘Via Culinaria’ zijn zeven wandelroutes opgenomen die het culinaire aanbod in het Salzburgerland en de veelzijdigheid van de regionale producten voor het voetlicht brengen. Onder het motto 'Op zijn Salzburgs opgedist' verleiden 184 culinaire verwenpunten, zoals restaurants, brouwerijen en visrokerijen, je om te komen proeven of flink te komen eten en drinken.

De zeven culinaire routes lopen kriskras door de stad Salzburg en de deelstaat Salzburgerland en zijn zeer geschikt voor veeleisende fijnproevers. Wie het gemakkelijk wil doen en van afwisseling op het menu houdt, kan onderweg overstappen van de 'culinaire route voor visliefhebbers' naar de 'culinaire route voor kaasfreaks' of de 'culinaire route voor zoetekauwen', of smult zich door een tevoren gekozen regio heen.

De 7 culinaire routes van de Via Culinaria

De 'Verwenroute voor fijnproevers' loopt langs 19 met Gault Millau-koksmutsen onderscheiden restaurants. Voorbeelden zijn hotel Hubertus van top-kokkin Johanna Maier in Filzmoos, het restaurant van de gebroeders Obauer in Werfen, het Pfefferschiff bij Hallwang, Döllerer in Golling en het Mesnerhaus in Mauterndorf.

De culinaire route voor visliefhebbers bevat negen adressen in de Flachgau en twee in de Pinzgau. Gerookte vis in de kasteelvisserij van Schloss Fuschl, alpenzalm, vissoep, vis in gelei of aan een spies, ze zijn allemaal het zondigen waard.

17 adressen zijn te bezoeken langs de 'Verwenroute voor zoetekauwen': van konditorei tot café en van chocolatier tot confiserie. De ideale afsluiting van een dagje uitgebreid sightseeën in Mozartstad Salzburg.

Op het traject voor bierproevers en borrelliefhebbers nodigen tien brouwerijen en brouwerij-cafés en zes destilleerderijen u uit om het edele nat te komen proeven.

Een veelzijdig aanbod aan smakelijke geiten- en schapenkaas, fijne 'hooimelkkaas', kruidige ronde rookkaas en traditionele bergkaas is beschikbaar voor kaasfreaks op de 14 adressen langs de kaasroute. Overige hoogtepunten: een bezoek aan de kaasmakerij in Schleedorf, een wandeling met de kaassommelier, ruiken aan de geheimen van de Tennengauer alpenweidenkaas, het verkrijgen van een kaasdiploma of meedoen aan een kaasproeverij.

Op de 17 adressen langs de 'Verwenroute voor vleeseters' worden lekkernijen zoals Schweinsbratl (varkensgebraad), Tafelspitz (gekookt rundvlees), Kaiserschnitzerl, lamsrug, ham van ree, gems en wildzwijn, en hertensalami geserveerd.

'Gourmet in de sneeuw' – dat is het devies van de uitgelezen skihutten in het Salzburgerland. 16 skihutten verlokken de voorbijganger met regionale lekkernijen en versgekookte specialiteiten langs de 'Verwenroute voor gezelligheidsdieren'. Het grootste deel van de hutten is ook in de zomer geopend en nodigt wandelaars en mountainbikers uit om gezellig binnen te komen.

Op de website van de Via Culinaria kan je de brochure van de Via Culinaria kosteloos bestellen. In de brochure staan ook tips voor leuke uitstapjes.
 

Meer inspiratie
Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier welk biertje het beste bij jou past