De 10 hoogste bergen van Spanje

De 10 hoogste bergen van Spanje

Bij hoge bergen denken we vaak aan de Alpen, maar ook Spanje heeft hoge bergen. In totaal zijn 18 bergtoppen in Spanje meer dan 3000 meter hoog. Veel van deze bergtoppen liggen in het welbekende gebergte, de Pyreneeën. Dit zijn de 10 hoogste bergen van Spanje:

Pico del Teide, 3718 meter

De Pico del Teide staat in Spanje ook bekend als de El Teide. Hij staat niet op het vaste land van Spanje, maar hij staat op het eiland Tenerife, één van de Canarische eilanden, die bij Spanje horen. Niet alleen is het de grootste berg van Spanje maar ook de grootste vulkaan van het eiland. De Teide staat 3718 meter boven zeeniveau en 7000 meter boven zeebodem. Ook is de Teide vanaf de zeebodem de derde hoogste vulkaan op de wereld, naast Mauna Kea en Mauna Loa op Hawaï. De vulkaan wordt gezien als slapend, maar er kan altijd nog wel wat gebeuren.

De 10 hoogste bergen van Spanje

Mulhacén, 3478 meter

De Mulhacén is de op een na hoogste berg van Spanje en is wel te vinden op het Spaanse vasteland. De berg maakt deel uit van het Sierra Nevada gebergte, in de provincie Granada. Hij heeft een hoogte van 3482. Ook al is die heel wat meters hoog, is de berg zonder hulpmiddelen te beklimmen. De naam komt van Muley Hacén of Muey Abul Hassan, dit was de koning van Granada in de 15e eeuw. Er wordt gezegd dat hij op deze berg is begraven.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


De 10 hoogste bergen van Spanje

Pico de Aneto, 3404 meter

Iedereen kent als het goed is wel de Pyreneeën, maar wist je al de Pico Aneto met zijn 3404 meter de hoogste berg is van dit gebergte? De berg is te vinden in het noordoosten van Spanje en ligt vlak bij de Franse grens. De Aneto werd op 20 juli 1842 voor het eerst beklommen. Het is niet zeker wie als eerste de top heeft bereikt, maar het is wel zeker dat de expeditie werd geleid door de Rus Platon de Chikhachey.

De 10 hoogste bergen van Spanje

Pico Veleta, 3398 meter

Op nummer vier staat de Pico Veleta met een hoogte van 3398 meter. Deze berg is de tweede hoogste berg in het gebergte van Sierra Nevada, na de Mulhacén. Op de Veleta ligt een verharde weg tot enkele meters onder de top, maar helaas is deze sinds een aantal jaar al gesloten voor gemotoriseerd verkeer. Hierdoor is het niet meer de hoogste weg van Europa.

De 10 hoogste bergen van Spanje

Pico Posets of Punta de Lardana, 3375 meter

De Punta de Lardana is de tweede hoogste bergtop van de Pyreneeën, hij is 3375 meter hoog. De bergtop is te vinden in het Spaanse Posetsmassief, wat centraal in de Pyreneeën ligt. Lardana betekent in het dialect van Aragon “verbrande aarde”, naar de donkere rotsen van de berg die goed zichtbaar zijn. De meeste bergen in dit gebied hebben namelijk meer gletsjers dan de Lardana, en dus is het gesteente van die bergen minder zichtbaar. In 1856 werd de berg voor het eerst beklommen.

La Alcazab, 3371 meter

De Alcazaba-berg ligt in het gebergte en is de op vijfde hoogste berg van heel Spanje. De berg is 3371 meter hoog, waardoor de noordwand zelfs te zien is vanuit de stad Granada. De Alcazaba kan van elke kant worden beklommen, maar om wie via de noordkant gaat, moet wel van goede huize komen!

De 10 hoogste bergen van Spanje

Monte Perdido of Mont Perdu, 3355 meter

Ook deze berg ligt in de Pyreneeën en hoort met zijn hoogte van 3355 meter bij de hoogsten. De bergtop van de Monte Perdido heeft de hoogste top van het Marboré-massief. De naam is afgeleid uit het Frans en betekent letterlijk “verloren berg”. De naam komt uit de 18e eeuw. Het ‘verloren’ verwijst naar de locatie van de berg, want vanuit Frankrijk gezien is de berg ver verwijderd  van de grens en door het ruige landschap bijna onbereikbaar.

De 10 hoogste bergen van Spanje

Pico Cilindro ook Cylinde du Marboré, 3328 meter

De Cylinde du Marboré is een 3328 meter hoge berg in het massief van de Monte Perdido in de Pyreneeën. Samen met de Soum de Ramond en de Monte Perdido vormt de berg de Trés Sororés oftwel de Drie Zussen. "Marboré" betekent ook wel marmer, dit heeft twee mogelijke oorsprongen. Het verwijst naar een voormalige marmergroeve aan de voet van de Marboré en de Pic du Marboré. Ook verwijst het naar de vroegere geologische theorieën uit de achttiende eeuw, waarin men dacht dat het gesteente van de Monte Perdido uit een harde soort kalksteen bestond en dat dit dus wel marmer moest zijn.

Pico Perdiguero, 3321 meter

De Pico Perdiguero werd voor het eerst beklommen in 1817 door Friedrich Parrot en Pedro Barrau. De bergtop bevindt zich tussen het hoogste en tweede hoogste massieven van de Pyreneeën, Aneto en Posets.

Pico de la Maladeta, 3312 meter

En als laatste staat op nummer 10 de Maladeta, oftwel de Pico de la Maladeta. De berg is 3312 meter hoog en ook deze ligt -niet geheel onverwacht- in de Pyreneeën. Vroeger dacht men dat de Maladeta de hoogste berg van de Pyreneeën was en daarom kreeg hij de hoogste prioriteit om te worden bedwongen. Op 15 september 1817 werd de Maladeta voor het eerst beklommen door Friedrich Parrot en berggids Pierre Barrau.

De 10 hoogste bergen van Spanje

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?