De Albanese Alpen rondom Theth

De grens tussen Albanië en Montenegro wordt gevormd door de Albanese Alpen. De hoogste top van dit kalkgebergte is de 2692 meter hoge Jezerce. De bergen van dit gebied zijn bijzonder spits en lijken op die van de Noordelijke Kalkalpen in Tirol.

In het hart van de Albanese Alpen ligt Theth, een verzameling houten hofsteden aan de voet van loodgrijze kalkreuzen. Er is slechts een niet verharde weg die naar Theth leidt. Deze plaats en de bergen eromheen vormen het decor voor het beroemde boek van A. den Doolaart, 'de Herberg met het Hoefijzer.'

Logies

In Theth kun je het beste bij een Malissorenfamilie (katholieke clans) in een van de schone en sfeervolle hofsteden overnachten. In de Wanderführer Nordalbanien Thethi und Kelmend staat een lijst van veertien families die kamers verhuren, inclusief hun telefoonnummers. De meeste van deze huizen hebben tegenwoordig stromend water en een douche. Kamperen op een bergweide kan ook. De voedselvoorziening in de vallei is echter slecht. Het beste is om het eten voor jezelf als voor je gastheren vanuit Tirana en Shkodra mee te nemen.

Vervoer

Men kan zowel met Alitalia als met Austrian Airlines met slechts één overstap (in Milaan/Rome of Wenen) naar de Albanese hoofdstad Tirana vliegen. Vanaf de luchthaven met taxi’s en vervolgens met bussen naar Skhodra. Tussen de grote plaatsen rijden bussen meermaals per dag, maar in de bergen rijdt een bus soms slechts eenmaal per week. Vanaf Shkodra gaan er collectieve taxi’s in de richting van het dorp Theth (Thethi in Duitstalige gidsjes). Het is echter beter een terreinwagen (met chauffeur) te huren.

Kaarten

Een aardige overzichtskaart van het gebergte is de 1:100.000-kaart Albanian Alps Top Tour (Huber Verlag). Er bestaan ook goede stafkaarten van 1:50.000 die door de Italiaanse carto-grafische dienst zijn gemaakt, maar deze zijn tot op heden niet of nauwelijks verkrijgbaar. Uitsneden van deze kaarten staan in de Wanderführer Nordalbanien Thethi und Kelmend. Van dezelfde uitgeverij (Huber Verlag) is er een wandelkaart met schaal 1:50.000, Nordalbanien Thethi und Kelmend, met ingetekende wandelroutes van dagtochten en meerdaagse wandelingen.

Publicaties

Albania, James Pettifer, Blue Guide 1994, ISBN 9780393310566
Albania, Gillian Gloyer, Bradt Travel Guide 2008, ISBN 9781841622460
Wanderführer Nordalbanien Thethi und Kelmend, Christian Zindel en Barbara Hausammann, Huber Verlag 2008, ISBN 9783936990478
De Herberg met het Hoefijzer, A. den Doolaard, 1933
'Bergtocht bij de 'Herberg met het hoefijzer'', Ronald Naar, Bergen Magazine 3 2010

Meer inspiratie

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.