Portret van berggids Martijn Schell

De eerste bergbeklimming van Martijn Schell

Portret van berggids Martijn SchellMartijn (geboren in Haarlem in 1974) maakte voor het eerst kennis met de bergen tijdens de wintersport in Thiersee. Hij was toen dertien jaar en raakte onmiddellijk in de ban van de prachtige bergwereld. Vanaf zijn studententijd ontplooide hij zich tot een solide alpinist en freerider. Hij volgde de opleiding tot alpieninstructeur voor de NKBV en begon vanaf 1999 groepen te leiden in het hooggebergte. In 2002 werd hij toegelaten tot de prestigieuze ski- en berggidsenopleiding aan de technische universiteit van München. Drie jaar later haalde hij zijn 'staatliche' diploma en beoefent daarmee voor Nederlandse begrippen een zeldzaam 'beschermd' vak uit.

Sinds 2003 woont en werkt hij samen met zijn vrouw Saskia beroepsmatig in de Alpen. Hij is opleider voor de international mountainleaders van defensie en zit in het gidsenteam van het Snowsafetycenter. Als allrouder in alle disciplines van de bergsport leidt hij met veel enthousiasme full-time mensen door de bergen.

Wat herinner je je nog van je eerste bergwandeling?

Wat ik me goed kan herinneren is dat ik met een vriendje en vriendinnetje tijdens een wintersportvakantie in 1988 de Pendling ging beklimmen. Toen, in mijn ogen, een spitse bergtop boven het dorp Thiersee in Tirol. Het besneeuwde bergpad werd smaller en het bos dunner. Ik durfde niet meer verder, verlamd door hoogtevrees.

Wat is je meest indrukwekkende beklimming geweest?

Dat is zonder twijfel de Shivling in de Himalaya. Een van de mooiste bergtoppen op aarde en met drie vrienden via een prachtige gecombineerde route in alpiene stijl beklommen. Het klopte daar helemaal: de bivaks, de prachtige vriendschap en nog net binnen ons technische en mentale kunnen. Deze beklimming in 1999 was voor mij een grote sprong voorwaarts tot het worden van een solide alpinist.

Martijn Schell aan het klimmenMet wie ga je meestal de bergen in?

Ik ga als berggids voor 95% van mijn tijd en dat is meer dan 140 dagen per jaar, met klanten de bergen in.

Wat vind je het leukste aan bergbeklimmen?

Het leukste aan de bergen is de magie tussen mens en natuur. In harmonie zijn met de natuur is de belangrijkste drijfveer om te klimmen of te skiën.

Wat vind je het moeilijkste aan bergbeklimmen?

Veel van huis zijn is soms lastig. In de bergen mogen zijn is fantastisch, maar er te moeten zijn kan ook op zijn tijd moeilijk zijn.

Wat is je grootste bergprestatie geweest tot nu toe?

Het behalen van mijn diploma tot gediplomeerd UIAGM berggids in 2005.

Martijn Schell in de poedersneeuw

Hoe motiveer je jezelf om op moeilijke momenten toch door te gaan?

Ik ben zelden gedemotiveerd.

Waardoor is je liefde voor bergen en klimmen ontstaan?

De liefde voor de bergen is ontstaan door het enorme avontuur die de bergen je te bieden heeft.

Wie is je voorbeeld?

Mijn voorbeeld is Thierry Schmitter. Toen hij nog klom was hij een enorme inspiratie voor mij als broekie. Hij heeft het Nederlandse klimmen op een hoger niveau getild in de jaren negentig en behoorde in mijn ogen tot de internationale top. Heel spijtig dat hij 14 jaar geleden voor zijn leven geblesseerd raakte. Nu is Thierry als minder valide met al zijn gedrevenheid een top atleet bij het zeilen. Met veel bewondering zie ik hoe hij in het leven staat.

Welke berg zou je ooit nog eens willen beklimmen?

Vroeger had ik echte wenslijstjes met zware alpiene beklimmingen. Omdat ik als berggids niet meer toe kom om hard te trainen voor deze zware beklimmingen ben ik blij als ik 1 of 2 mooie tochten kan maken op hoog niveau. Ik zou nog graag een technische route willen doen op een berg in de Karakoram of Patagonië.

Welke andere bergsport lijkt je uitdagend om een keer te doen?

Ik zou nog wel eens een keer willen leren snowboarden. Hoe die boarders met de dikste sprays trekken is machtig om te zien.

Heb je nog een bijzondere of onbekende klimtip?

Staar je niet blind op de populaire toppen. Het lijkt wel of bijna alle mensen die voor het eerst willen klimmen in de bergen koste wat het kost de Mont Blanc op willen. Zo druk, zo standaard en dat is zo jammer.

Heb je wel eens bijzondere dingen meegemaakt in de bergen?

Omdat ik praktisch full-time in de bergen zit, ik woon permanent in de Alpen, maak je heel veel mee. Geen dag is het zelfde en de mensen met wie je de bergen in trekt zijn altijd anders maar komen voor het zelfde naar de bergen. Dat is het avontuur en de bergbeleving. Soms sta je nog weleens te kijken hoe mensen de bergen benaderen of hoe ze een uitdaging aangaan. Bijvoorbeeld mensen met een prothese been die de Mont Blanc willen beklimmen of heel iets anders, de niet gediplomeerde berggids die zich voor berggids uitgeeft waar de onwetende toerist zijn leven aan toevertrouwt. Angst heb ik voor een situatie waar je volledig geen grip op hebt. Denk aan een heftig onweer die je overvalt.

En tot slot:

Geniet van de bergen op je eigen manier en op een niveau dat bij je past. De magie en het plezier is onbetaalbaar.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?