Serra de Tramuntana - foto Steven Haegenberg

De GR 221 door de Serra de Tramuntana in Mallorca

Ver weg van de drukke playas van Mallorca doorkruist de GR221 in de lengte de bergketen die zich langs de noordwestkust van het eiland uitstrekt: de Serra de Tramuntana. Een zacht bergland nabij de Middellandse Zee. De hoogste toppen ronden af nabij de 1250 meter.

Beste periode

Serra de Tramuntana - foto Steven HaegenbergLente of najaar. Doordat het eiland verwend wordt door een zacht zeeklimaat is de Serra de Tramuntana zowat het hele jaar toegankelijk. In de zomer kunnen de temperaturen echter oplopen tot boven de 35°C. In de winter is er kans op sneeuw op de hoogste toppen.

Overnachten

• Berghutten – de Consell de Mallorca heeft vijf moderne berghutten laten inrichten. De capaciteit van deze berghutten ligt tussen de 25 en 40 bedden. Reservering is mogelijk maar in het tussenseizoen niet noodzakelijk.
Sanctuari de Lluc – het kloostercomplex van Lluc heeft ook accommodatie. Reserveren kan online

Vierdaagse wandeltocht door de Serra de Tramuntana

Dag 1: Deià – Sóller.
Inloopetappe langs de kustlijn. Geen grote hoogteverschillen. Aan de kust van Sóller kan je overnachten nabij een vuurtoren. Duur en afstand: 4 u, 14 km.

Dag 2: Sóller – Coll de l’Offre (875 m) – stuwmeer Cúber – Refugi Tossal Verds (540 m)
Eerste echte bergetappe die vanaan de kustlijn omhoog gaat. Eerst gezapig door boomgaarden maar al gauw kom je op de Ruta de Pedra en Sec. Een mooi gerenoveerd bergpad brengt de wandelaar over de Coll de l’Offre tot aan het blauwgroene stuwmeer van Cúber. Van daar daalt de route door een bosrijk gebied tot aan de gezellige herberg van Tossal Verds. Duur en afstand: 7½ uur, 25 km.

Serra de Tramuntana - foto Steven Haegenberg

• Dag 3: Tossal Verds (540 m) – Coll des Prats (1205 m) – Lluc (540 m)
De koninginnenetappe van de vierdaagse gaat naar het dak van de Serra. Vanaf de herberg loopt het steil omhoog naar de Coll de Prats. Een pittige klim die echter nooit technisch wordt. Ook de afdaling is lang maar geenszins gevaarlijk. Een stevige wandeldag met zowat 1400 hoogtemeters. Duur en afstand: 5 u, 18 km .
Dag 4: Lluc – Pollença
Het zwaardere klimwerk is achter de kiezen. Deze etappe voert over de uitlopers van het gebergte tot aan Pollença. Fervente wandelaars kunnen nog enkele kilometers verder wandelen tot aan de haven van het kuststadje aan de mooie baai. In Pollença zelf kan je een prachtige mirador beklimmen. Je moet er wel een trap met maar liefst 365 treden voor trotseren. Duur en afstand: 5-6 u, 17-20 km.

Vervoer op Mallorca

Het moderne bussennetwerk vanuit Palma de Mallorca is veruit het beste vervoermiddel, ook voor dagetappes.

Serra de Tramuntana - foto Steven Haegenberg

Kaarten

Mallorca – 90 itinerarios GR221-GR222, Editorial Alpina, 1:50.000, ISBN 9788480903332

Leestips Mallorca

Rother wandelgids Mallorca, Rolf Goetz, Elmar, ISBN 9789038920078
'Zwerven langs de "route van de droge stenen"', Steven van Haegenberg in Bergen Maggazine nummer 4 2013.

Meer weten?

www.conselldemallorca.net/mediambient/pedra – bevat alle route-info over wandelen op Mallorca, inclusief de GR221 en hutteninfo. Ook in het Engels en Duits.
www.lluc.net – uitgebreide site van het klooster van Lluc met allerhande toeristische informatie.

Laatst bijgewerkt november 2013

 

Meer inspiratie
Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?