De legende van het Watzmanngebergte

De legende van het Watzmanngebergte

De top van de Watzmann in het zuiden van Duitsland is bijzonder. Het sprookje van de Watzmann en zijn kinderen vertelt hoe die bijzondere vorm is ontstaan.

Wat is het Watzmanngebergte?

Het Watzmanngebergte kan je vinden ten zuidoosten van Duitsland, in de deelstaat Beieren. Het hoogste gedeelte van Watzmann bereikt maar liefst 2713 meter hoogte. De top van de Watzmann is de op een na hoogste top van de Berchtesgadener Alpen. Bekijk je het bergmassief vanuit het noorden, dan zie je vanaf links de Watzmannfrau, de Watsmannkinder en de Großer Watzmann als een familie op een rijtje.

De legende van de Watzmann en zijn kinderen

De legende gaat dat een lange tijd geleden het land rondom Berchtesgaden werd beheerst door een niet al te vriendelijke koning Watz. Onder de heerschappij van koning Watz en zijn vrouw en kinderen leefde het land in angst. Op een dag kwam de koning met zijn paard in aanvaring met een boerenfamilie. Tijdens een jachtpartij trok de koning met zijn gevolg met veel lawaai het erf van de boerenfamilie op. De waakhond van de boerenfamilie vloog, zoals het een echte waakhond betaamt, op en blafte en gromde naar de koning. Die was daar niet van gediend, en hij stuurde zijn jachthonden op de waakhond af. De roedel wilde honden maakte korte metten met de waakhond, en in hun doldrieste bui vielen ze ook het jongste kind van de boerenfamilie aan. En de koning? Die stond erbij en lachte.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


De boer, die op het lawaai van de blaffende honden en het gegil van het kind en zijn vrouw af was gekomen, probeerde zijn kind nog te redden en doodde een van de honden van de koning. Maar daarmee hield het geweld niet op, in tegendeel. De koning ontstak in woede en stuurde nu al zijn honden op het boerengezin af. Nog net voordat zij bedolven werden onder de grommende bijtende en happende roedel losgeslagen honden, kon de boer een vloek over de koning uitspreken.

De boerenfamilie vervloekte de koning en bad dat god de koning en zijn familie in steen zou veranderen. En dat gebeurde, de aarde opende zich, spuwde vuur en de koning en zijn familie veranderde in steen. Legendes zeggen dat de bijgelegen meren Köningssee en Obersee zijn ontstaan door het samengestroomde bloed van deze koninklijke familie.

Bewandel de Watzmann

Er liggen verschillende wandelroutes op de Watzmann. Sommige moeilijk, maar andere zijn een stuk gemoedelijker. Om de Watzmann te beklimmen hoef je dus geen professional te zijn, maar hoogtevrees moet je ook zeker niet hebben. Wil je een niet al te moeilijke route lopen? Kies een van de blauwe routes: makkelijk paden, geen gevaarlijke afgronden en een niet al te steile stijging. Ook zijn er rode routes met rotsachtige paden, af en toe vlak langs de afgrond en soms zal je draadkabels ter beveiliging tegenkomen. De zwarte routes zijn voor de echt ervaren bergwandelaars, dit zijn namelijk routes met vele hoogte, gevaarlijke afgronden en veel geklauter met en zonder kabeldraad beveiliging. Wil je leuke wandeltips? Hier vind je de mooiste routes door het Berchtesgadener land.

Tijdens de tocht zal je merken dat er om je heen een uniek cultuurlandschap ligt, de bergboeren onderhouden namelijk helemaal zelf het land. Onderweg kom je schapen van de bergboeren tegen, steenbokken en de bijzondere flora en fauna, zoals alpenrozen. Bij goed weer kan je ontzettend ver in de verte kijken en geeft je een echt unieke belevenis. In minimaal vier uur sta je boven en heb je het Watzmannhaus bereikt, je kan hier overnachten en buiten heb je prachtig uitzicht op het Berchtesgadener Land.

De legende van het Watzmanngebergte

Wat maakt de Watzmann zo bijzonder?

Zoals je misschien wel kan raden is het verhaal erachter natuurlijk heel bijzonder, maar het uitzicht vanaf boven en de vorm van het bergmassief is spectaculair! Het aparte uitzicht van een moederberg op links, zeven (ja echt zeven) toppen van de kinderen in het midden en de grote vaderberg aan de zijkant, zal je niet overal kunnen vinden. En dat is wat de Watzmann zo speciaal maakt!

Meer inspiratie

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!