Kayak @ Cablepress

De Nogueara Pallaresa: een wildwaterparadijs in de Catalaanse Pyreneeën

In het hart van de Catalaanse Pyreneeën ligt de droom van elke wildwaterliefhebber verscholen: de Noguera Pallaresa. Deze 154 kilometer lange rivier geldt als een van de beste Europese locaties voor kajakken en raften. Niet alleen biedt het woeste water volop technische uitdagingen, maar op de kalmere stukken kan je ook van de prachtige omgeving genieten.

Kajakken en Raften door de Pyreneeën

De Noguera Pallaresa ontspringt bij Era Font d'era Noguereta op een hoogte van ongeveer 2.000 meter en stroomt vervolgens ongeveer 150 kilometer het Catalaanse binnenland in. De rivier is op verschillende plaatsen afgedamd, waardoor enkele stuwmeren zijn ontstaan. Dit maakt de waterweg echter zeker niet minder geschikt voor wildwatersport. Integendeel zelfs: dankzij de dammen beschikt de rivier het grootste deel van het jaar over een constante watertoevoer, waardoor hij de hele zomer bevaarbaar is.

Pantà de Terradets, caiacs © Cablepress

Tussen de dammen in zijn er vele stukken rivier die zich uitstekend lenen voor kajakken en raften. Wie hier doorheen vaart, is verzekerd van een sterke stroming, hoge golven en flinke walsen. Bovendien vind je in de Noguera Pallaresa de nodige rotsen, waardoor de rivier ook technische uitdagingen biedt. Deze secties zijn voor het grootste deel van moeilijkheidsniveau III en IV, dus je moet wel over behoorlijk wat ervaring met wildwater beschikken voordat je hieraan begint.

Rafting, Pirineu de Lleida.Toni Simo¦ü

Congost de Collegats

Doe je het liever iets rustiger aan? Geen probleem, de rivier heeft diverse kalmere delen, waar je op je gemak het berglandschap tot je door kan laten dringen. Een speciale aanrader is de Congost de Collegats. Door de eeuwen heen heeft de Noguera Pallaresa het kalkhoudende gesteente in dit gebied afgesleten. Hierdoor zijn er karakteristieke rotsformaties ontstaan, die vaag aan de Grand Canyon doen denken. Het water is hier minder wild dan in de bovenloop van de rivier, waardoor ook kinderen hier mee kunnen op een rafttocht. Hiervoor moeten ze uiteraard wel over een zwemdiploma beschikken.

Congost de Collegats

Dankzij zijn rijke waterbron, duurt het wildwaterseizoen in de Noguera Pallaresa relatief lang, van maart tot oktober. Je kan er echter het beste in de maanden mei en juni het water op gaan, aangezien de watertoevoer dan het grootst is.

Ga watersporten in Catalonië!

 

Meer inspiratie
Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?