De Wendelsteinkirche: de hoogstgelegen kerk van Duitsland

De Wendelsteinkirche: de hoogstgelegen kerk van Duitsland

De Wendelstein oftewel Wendelsteinkirche, ligt op de 1838 meter hoge berg Wendelstein in de Beierse Alpen van Duitsland. Deze mooie kerk heeft een rijke geschiedenis en ook is hij gemakkelijk te bereiken.

De feiten

De Wendelstein-kerk is het symbool van de berg Wendelstein. Het gebouw is te danken aan Max Kleiber, een kunstprofessor uit München en de zogenaamde Wendelstein-vader.
 
Rosa Krimbacher, in de periode 1882-1883 de eerste gastvrouw van het Wendelsteinhaus miste een kerk in de omgeving van de berghut. Een vriend van haar, Max Kleiber, wilde hier wat aan gaan doen. Hij kreeg drie boeren zo ver om grond voor een werkplaats aan hem schenken en ging aan de slag. De eerste steen voor de Wendelstein-kerk werd op 1 juli 1889 gelegd. Max Kleiber zocht tijdens de bouw van de kerk onvermoeibaar naar donateurs die de bouw van de kerk zouden financieren. Die vond hij over de hele wereld. De namen van de schenkers staan ​​in de kerk, bij de ingang. Eén van de glazen ramen bevat ook de wapenschilden van de plaatsen en landen waar de meeste donaties vandaan kwamen - hij vond zelfs aanhangers in Amerika.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Max Kleiber was persoonlijk sterk betrokken bij het bouwproject. Hij stond erop het kruis van 85 pond met zijn eigen handen de berg op te dragen. Op 20 augustus 1890 wijdde de bisschop van München de Wendelstein-kerk toe aan Maria, de Moeder van God.

De hoogstgelegen kerk in Duitsland

In 1890 werd deze kerk ingewijd en werd het de hoogstgelegen kerk in Duitsland. De kerk kreeg de naam van de hoge berg waar hij op staat, de Wendelstein. Mensen vergissen zich vaak en denken dat deze kerk een kapel is en noemen hem ten onrechte de “Wendelsteinkapel”. Er is trouwens wel een kapel op de Wendelstein. En die ligt nóg hoger op de berg, helemaal op de top. Het grote verschil tussen de kerk en kapel is echter dat de kerk niet alleen veel groter is, de kerk heeft ook een eigen parochie en die heeft een kapel niet.

De Wendelstein

De berg waarop de kerk staat, behoort tot het Mangfallgebergte, het oostelijke deel van de Beierse Vooralpen. De Wendelstein is de hoogste berg van het gehele Wendelsteinmassief. Omdat de top van de berg dus boven de andere toppen in de omgeving uitsteekt, heb je vanaf berg een groots uitzicht over de Beierse Alpen. De bergtop is te bereiken met de Wendelstein-stoeltjeslift en de Wendelstein-tandradbaan.

Wandelroutes

Natuurlijk kun je ook naar de kerk wandelen. Vanuit Osterhofen kan je met de Wendelsteinbahn naar boven, eenmaal bij de halte is het nog een klim van ongeveer 15-20 minuten en dan is de kerk in zicht. Maar voor een grotere wandeltocht kan je ook vanaf beneden naar boven lopen. Vanaf de parkeerplaats bij het dalstation is de route richting de kerk duidelijk aangegeven. Om een nog groter en hoger uitzicht te bereiken, gaat de route ook nog verder naar boven, richting de top. Daar ligt de kapel en je vindt er een observatorium en een weerstation. De gehele route is ongeveer 11 kilometer lang.

Meer inspiratie

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden