Karinthië wijn Bergland

De wijnrenaissance van Karinthië

Hoewel de wijnindustrie in Oostenrijk geconcentreerd is in de twee grote wijngebieden Weinland en Steierland, zijn er ook wijngaarden te vinden in de wijnregio Bergland. Bergland is de minst bekende wijnregio van Oostenrijk, gelegen in het westen van het land. Het is een regio van aanzienlijk formaat, die de deelstaten Salzburg, Tirol, Voralberg, Opper-Oostenrijk en Karinthië bestrijkt, evenals het grootste deel van het Oostenrijkse grondgebied van de Alpen. De wijngaarden in dit deel van het land liggen verspreid en concentreren zich in de zuidelijke deelstaat Karinthië rond de stad Klagenfurt.

Opleving door klimaatverandering

Ooit waren er uitgestrekte wijngaarden in heel Bergland te vinden en was deze regio de thuisbasis van een belangrijke wijnindustrie. De wijnbouw in Opper-Oostenrijk bereikte zijn hoogtepunt tussen de veertiende en zestiende eeuw. Deze 'gouden eeuw' werd echter gevolgd door een mini-ijstijd. Door dalingen in de temperatuur, periodes van minder zonlicht en economische factoren nam de wijnindustrie in Bergland geleidelijk af en kwam deze volledig tot stilstand in de negentiende eeuw. In de nasleep van de huidige opwarming van de aarde beleeft de wijnbouw in Bergland nu echter een renaissance, met name in de wijnbouw gebieden van Karinthië. Daar is het koelere alpiene klimaat voorstander van vroeg rijpende druivenrassen zoals Chardonnay, Müller Thurgau en Pinot Gris. Veranderingen in het klimaat maken het nu mogelijk dat er ook kwaliteitswijnen van laat rijpende druivenrassen als Grüner Veltliner, Riesling, Sauvignon Blanc, Pinot Noir en Zwiegelt gemaakt kunnen worden. 

Wijnland Karinthië 

De laatste jaren is het wijnbouwgebied van Karinthië gegroeid tot zo'n 170 hectare en worden er prachtige kwaliteitswijnen gemaakt. Doordat de opmars van deze regio nog maar net is begonnen zijn de wijnen uit dit gebied nog redelijk onbekend. Op dit moment zijn er zo'n 35 wijnmakers die wijnen van hoogwaardige kwaliteit maken.

In Karinthië vind je de hoogste bergen van Oostenrijk, waaronder de Großglockner. De regio is een walhalla voor bergwandelaars. Naast dat je in Karinthië prachtig kunt kamperen, fietsen en wandelen kun je er dus ook genoeg prachtige wijnen drinken. Bent u in Karinthië dan is een bezoek aan een wijngaard zeker de moeite waard!

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!