De Zweedse Höga Kusten: een adembenemende hike

Bij Zweden denk je niet direct aan bergen en als je vraagt of er ook bergen in Zweden zijn is de kans groot dat ze ‘nee’ zeggen. Toch doet de Höga Kusten goed haar best om bergachtig te zijn. En we kunnen stellen: dat lukt aardig.

Beste periode voor de Höga Kusten

De beste periode om de Höga Kusten te lopen zijn de zomermaanden juni, juli en augustus en daar wordt september aan toegevoegd. Het is dan vaak zonnig en de zon gaat niet onder. In de winter is het er ook erg mooi en kan je er skiën, wel dien je er dan rekening mee te houden dat het gedurende de maand januari het hele etmaal donker blijft.

Vervoer naar de Höga Kusten

Er zijn diverse mogelijkheden om bij het beginpunt van de Höga Kusten hike te komen. Vanaf Stockholm gaat er een trein naar Örnsköldsvik en vanaf daar kan je de bus nemen (of beginnen met lopen). Met de auto is het 2 tot 3 dagen reizen maar aangezien je in Zweden mag wildkamperen is dit zeker de moeite waard!

Gelopen tocht

De ‘High Coast Hike’, deze meerdaagse tocht loopt door het Skuleskogen national park en heeft duidelijk aangegeven paden. De hoogste bergen stijgen niet meer dan 300 meter, maar het aantal hoogtemeters op een dag is toch aanzienlijk. Niet voor niets staat de Höga Kusten op de UNESCO werelderfgoedlijst. Nergens ter wereld vind je aan de kust zo veel hoogteverschil.

Dag 1 begint bij de westelijke entrée van het park en gaat dan over de Stampberget, door Slåttdallskreven en hij eindigt op het schiereiland Tärnättholmarna. Hier hebben wij genoten van een welverdiende maaltijd en het geweldige uitzicht over de Baltische kust.

Dag 2 begint zwaar. Net na het ontbijt staat de eerste (en enige) klim voor vandaag te wachten. Het zijn amper 300 hoogtemeters maar dit alles gaat wel over een pad van nog geen kilometer. Op sommige stukken is het dermate steil dat de stokken worden opgeborgen en het klauteren begint. Op de top genietend van het uitzicht weten wij dat de rest van de dag eenvoudig gaat worden. Rustig de berg af om vervolgens langs de kust te lopen.

Dag 3 begint in Dål. Hier zijn wij op dag 2 al aangekomen en hebben wij van het water en de gastvrijheid van de Bed & Breakfast mogen genieten. Rustig gaat de tocht richting de hoogste berg in het gebied: Skuleberget. Binnen 600 meter gaan we meer dan 300 meter omhoog en we worden al opgewacht door een muzikant die, al spelend op zijn ukulele, ons de berg op zingt. Tijd om te genieten van een mooi uitzicht en een koud biertje in de ‘Top Cabin’.

Onze tip

De kaart is te vinden bij de ingang van het National park. Als je zelf gaat, neem dan je tent, eten, etc. mee. In het park is niets te koop en in de omliggende dorpjes kan je alleen aan vers eten kopen. Gevriesdroogd eten is licht maar een nadeel is dat het minder lekker smaakt. Gelukkig is er een goed alternatief: MyOutdoorMeal maakt lichtgewicht gedroogde maaltijden die bijna net zoals thuis smaken. Ze hebben 3 maaltijden (de Toppers) die al door hen zijn samengesteld maar je kan ook jouw favoriete maaltijd zelf samenstellen! Heet water toevoegen en dan… eet smakelijk!

Meer weten?

My Outdoor meal 
Highcoasthike 
Sveriges National Parker 

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?