Via delle Bocchette

Via delle Bocchette in de Brenta Dolomieten

Vaak wordt gedacht dat de Via delle Bocchette één klettersteig is, maar in werkelijkheid staat de naam voor een spinnenweb van wel twaalf korte en lange via ferrata's die in verschillende richtingen door de Brenta Dolomieten lopen. Het hart van het web wordt gevormd door de klassieke, in de jaren dertig van de vorige eeuw gebouwde Via delle Bocchette Centrale. De overige via ferrata's zijn over het algemeen van latere data. Soms zijn deze eenvoudig, met onderweg veel staalkabel, maar hooguit één of twee ladders; soms leiden ze langs moeilijke, steile kliffen, is het klauteren langs piketten en ladders krachtrovend en zijn er onderweg duizelingwekkende afgronden.

Huttentocht door de Brenta Dolomieten

Met behulp van het spinnenweb van via ferrata's is een unieke drie- tot vierdaagse huttentrektocht door de Brenta Dolomieten samen te stellen, waarbij je zowel rond lunchtijd als 's avonds een hut kunt bereiken. Hierdoor hoef je onderweg nauwelijks proviand mee te nemen. Sommige etappes laten zich in één dag combineren.

Etappe 1 Sentiero Alfredo Benini

Bergstation Funivia del Grostè (2443 m) – Bocca di Tuckett (2648 m): 3 uur.
Deze route is betrekkelijk eenvoudig met slechts enkele ladders. Desgewenst is de klim onderlangs te omzeilen, via een wandelpad dat rechtstreeks naar de Rifugio Tuckett leidt.
Steunpunt onder het einde van de etappe: Rifugio Tuckett (2271 m) ruim één uur lopen vanaf de Bocca di Tuckett, tel. +39 0465 44 13 58.

Etappe 2 Via delle Bocchette Alta

Bocca di Tuckett (2648 m) – Bocca dell' Armi (2749 m): 5 à 6 uur.
Dit is de moeilijkste etappe. Dit traject komt boven de 3000 meter uit en passeert een steil sneeuwcouloir (waarvoor soms een pickel en touw nodig is). In tegenstelling tot de andere via ferrata's heeft deze route ongezekerde stukken over smalle richels waarvoor een uitstekend evenwichtsgevoel vereist is en je vooral geen hoogtevrees moet hebben. Vanuit de Rif. Tuckett is deze etappe onderlangs te omzeilen via een eenvoudiger via ferrata, de Sentiero SOSAT.
Steunpunt bij het einde van de etappe: Rifugio Alimonta (2580 m), tel. +39 0465 44 03 66.

Etappe 3 Via delle Bocchetta Centrale

Bocca dell' Armi (2749 m) – Bocca di Brenta (2496 m): 3 à 4 uur.
Dit is qua landschap de mooiste etappe waarbij je de voet van de beroemde rotsnaald Guglia di Brenta (2883 m) passeert. Het traject is op zich niet lastig, maar passeert wel goed gezekerde richels met enorme afgronden. Het einde van de route ligt op nog korte afstand van de Rifugio Pedrotti. Etappes 2 en 3 zijn eventueel langs de lagergelegen oostelijke hellingen van de Brenta Dolomieten te vermijden door de eenvoudigere Sentiero Osvaldo Orsi te volgen.
Steunpunt bij het einde van de etappe: Rifugio Pedrotti (2496 m), tel. +39 0461 94 81 15.

Etappe 4 Sentiero Livio Brentani

Bocca di Brenta (2496 m) – Rifugio Agostini (2410 m): 3 uur.
Deze etappe is niet moeilijk, maar leidt wel over kleine gletsjers. De afdaling vanaf de Col del Tosa naar de Vedretta d'Ambiez leidt langs steile ladders die door bliksem en steenslag verbogen zijn. Wie onderlangs wil lopen, neemt de Sentiero Palmien die in 2 ½ uur naar de volgende hut leidt.
Steunpunt onder het einde van de etappe: Rifugio Agostini (2410 m), tel. +39 0465 73 41 38.

Etappe 5 Sentiero Ettore Castiglione

Rifugio Agostini (2410 m) – Rifugio Dodice Apostoli (2480 m): 2 ½ uur.
Deze route is kort maar spectaculair. Via een aaneenschakeling van steile, deels overhangende ladders worden de 200 meter naar de Bocca dei Due Denti overbrugd. Er is voor deze etappe niet echt een variant, of het zou de Sentiero dell'Ideale moeten zijn, een andere via ferrata, die hetzij naar hetzelfde onderkomen van de Twaalf Apostelen, hetzij naar Rifugio dei Brentei leidt.
Steunpunt onder het einde van de etappe: Rifugio Dodici Apostoli (2480 m), tel. +39 0465 50 13 09.

Etappe 6 Sentiero dell'Ideale in combinatie met Sentiero Martinazzi

Rifugio Dodici Apostoli (2480 m) - Vallesinetta (1513 m): 6 uur.
Deze laatste etappe is meer een hoogalpiene wandeling dan een echte via ferrata. Onderweg worden twee kleine gletsjers gepasseerd en een prachtige vallei onder de spectaculaire Crozzon di Brenta. Steunpunt op tweederde van deze etappe: Rifugio dei Brentei (2182 m), telefoon: +39 0465 44 12 44.
Eindpunt van de trektocht is: Vallesinetta (1513 m) ongeveer twee uur onder de Rifugio dei Brentei

Toppen

Vanaf respectievelijk de Via delle Bocchette Alta en de Sentiero Brentari zijn zonder al te veel technische moeilijkheden de beide hoogste bergen van de Brenta Dolomieten te beklimmen: de Cima Brenta (3151 m) en de Cima Tosa (3159 m).

Vervoer

Vanuit Utrecht via de Autobahn en de Brennerpas is het ongeveer 1300 kilometer naar het mondaine Madonna di Campiglio. Daar kun je de auto (betaald) parkeren aan de voet van de kabelbaan Funivia del Grostè. Vanaf Vallesinetta, het eindpunt van de beschreven tocht, rijden er bussen van het Adamello-Brenta Nationaal Park terug naar dit parkeerterrein.

Kaarten

Dolomiti di Brenta – Via delle Bochette, Kompass 073, 1:30.000.

Publicaties

  • Erlebnis Klettersteig – die 100 schonsten Touren in den Alpen, Eugen E. Hüsler, Bruckmann, München, 2002.
  • Hüslers Klettersteigführer Gardasee, Eugen E. Hüsler, Bruckmann, München, 2002/2007.
  • Klettersteige Dolomiten, Horst Höfler en Paul Werner, Rother, München, 2003.
  • Die Klettersteiger der Dolomieten, Pascal Sombardier, BLV Verlag, München 2001 (vertaald uit het Frans: Dolomites – les plus belles Via Ferrata).
  • Hüttentreks – die 55 schonsten Mehrtages-Wanderungen von Hütte zu Hütte in den Ost-Alpen, Mark Zahel, Bruckmann, München, 2006.
  • ‘De route van de bergpasjes’, Ronald Naar in Bergen Magazine 3 2007
  • Het bureau voor toerisme in Madonna di Campiglio heeft gratis een brochure en een folder beschikbaar waarop schematisch alle via ferrata's in de Brenta Dolomieten staan beschreven en in een kaartje geplaatst.

Internet

Viaferrata.nl
Bergwandelen.nl

Meer inspiratie
Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer