Der Atem des Himmels (2010) van Reinhold Bilgeri

Der Atem des Himmels is de verfilming van het beroemde boek van Reinhold Bilgeri. Een romantisch drama dat zich afspeelt in de Vorarlbergse Alpen. De film is op 24 augustus 2010 tijdens het bergfilmfestival in Bregenz in première gegaan. Het lawinedrama in 1954 in Blons vormt het decor van de film. 

De film begint in 1953, als de 41-jarige Erna von Gaderthurn uit het Pustertal na de dood van haar vader besluit haar geluk te zoeken in Vorarlbergs. Ze wordt schooljuf in de kleine berggemeenschap Blons in Großen Walsertal.

Daar ontmoet ze de liefde van haar leven, Eugenio Casagrande, leraar en een pionier in lawinebescherming. Hij wil dat er een lawinewand rondom het dorp geplaatst wordt, de baron meent dat de herbebossing voldoende is.

Als in januari van 1954 het dorp door een lawine van de buitenwereld afgesneden wordt, is de kleine gemeenschap op elkaar aangewezen. Iedere verstoring in de bergen rondom het dorp kan meer lawines tot gevolg hebben. Dan voltrekt zich de grootste lawineramp van de Alpen. Op 11 januari 1954 ligt het dorpje Blons op het pad van de Falvkopf-Lawine. Twee derde van het dorp wordt weggevaagd. Ook Erna en Eugenio raken bedolven. Zij en haar ongeboren kind overleven de lawine, Eugenio niet. 

Historische achtergrond
Op 10 en 11 januari 1954 worden de Walser in het Großes Walsertal en het plaatsje Blons getroffen door het ongeluk: 70 - 80 lawines razen de bergen rond het hele Großes Walsertal af, alleen al ongeveer 30 in de nabijheid van de dorpen, er zijn 80 doden te betreuren, hele veestapels worden vernietigd en er zijn grote verwoestingen aan boerderijen, openbare gebouwen, liften, stroom- en telefoon- leidingen. Door gebrek aan of door vernielde communicatiemiddelen duurde het dagen voordat het verschrikkelijke nieuws de buitenwereld (Thüringen/Bludenz) bereikte.

Meer informatie zie de officiële filmwebsite.

 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Rubriek: 

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?