Vogels in de bergen

Deze vogels kom je tegen tijdens je bergtocht

Tijdens je bergwandeltocht zie je ze wel eens vliegen: vogels. Maar welke vogels zie je allemaal? Sommige vogels zul je herkennen van thuis, maar andere vogelsoorten horen echt in de bergen thuis. We zetten een paar veelvoorkomende bergvogels onder elkaar.

Alpenkauw

AlpenkauwDeze kom je vast tegen. De alpenkauw houdt zich vaak op rondom bergstations van kabelbanen, waar hij zich tegoed doet aan het afval dat door toeristen wordt achtergelaten. Verwar de alpenkauw niet met de alpenkraai! Hoewel ze beiden een gitzwart verenkleed hebben, heeft de alpenkauw een felgele snavel.

Alpenkraai

De AlpenkraaiDe alpenkraai lijkt haast het tweelingbroertje van de alpenkauw, maar schijn bedriegt. De snavel en de poten van de alpenkraai zijn fel rood, in tegenstelling tot de gele snavel van de alpenkauw.

Sneeuwvink

De sneeuwvinkDit vogeltje kom je vaak in de iets lagergelegen gebieden tegen. Het grijs-bruine verendek van de sneeuwvink doet een beetje denken aan de mussen die je in de Lage Landen tegenkomt. De sneeuwvink is wel wat groter. Grappig feitje: de snavel van de sneeuwvink verkleurt. In de zomer is de snavel zwart, in de winter juist felgeel.

Alpenheggemus

De AlpenheggenmusDe alpenheggenmus is een echte bergbewoner. Je komt ‘m niet alleen in de Alpen tegen, maar ook in andere berggebieden, zoals de Pyreneeën. En daar zit de alpenheggenmus ook echt hoog. De Alpenheggenmus kom je tegen vanaf ongeveer 1500 meter, al komen ze in de winter wel meer richting het dal.

Steenarend

De steenarendDe steenarend zie je ook wel eens hoog boven de dalen cirkelen. Met een spanwijdte van rond de twee meter is deze grote vogel ook moeilijk over het hoofd te zien. En als jij een steenarend ziet, ziet hij jou waarschijnlijk ook. De steenarend kan een konijntje vanaf twee kilometer hoogte zien!

Lammergier

LammergierAls je deze roofvogel tegenkomt in de bergen, ben je een echte geluksvogel. De vogel verdween ongeveer een eeuw geleden uit de Alpen, maar sinds de jaren ’70 zijn de lammergieren opnieuw uitgezet in de Alpen en inmiddels zijn ze weer helemaal terug. In Bergen Magazine 2 van 2018 lees je meer over de terugkeer van de lammergieren.

Meer lezen over wat er leeft in de Alpen? In Bergen Magazine vertelt Simone van Velzen regelmatig over wat er leeft in de bergen. 

Meer inspiratie

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!