Dit zijn de meest bijzondere bloemen in de bergen

Dit zijn de meest bijzondere bloemen in de bergen

In het voorjaar en 's zomers kun je in de bergen prachtige bloemen tegenkomen. Sommige soorten zijn bekend, zoals de krokus, maar andere bloemen vind je  echt alleen (hoog) in de bergen. We zetten een aantal bijzondere soorten op een rijtje. 

De (lente)gentiaan

(Lente)Gentiaan

De gentiaan kent wel 400 verschillende soorten waarvan er 35 voorkomen in Europa, de rest komt voor in Azië, Noord-Amerika en bij de Andes. De gentiaan komt voor op droge en voedselarme weiden en op lichte plekken in de bossen. Deze azuurblauwe bloem kan je tot 2000 meter hoog vinden en bloeit van maart tot juni. Ben je in Oostenrijk geweest en heb je veel kleingeld teruggekregen? Zoek dan even een Oostenrijks 1 eurocentje op. Daar staat de gentiaan ook op!

Edelweiss

Edelweiss

Edelweiss is misschien wel de meest bekende alpenbloem en dat merk je ook wel. Je ziet de Edelweiss overal, maar dan vooral op logo’s en vlaggen, want de edelweiss is inmiddels vrij zeldzaam aan het worden. De bloem is zo vaak geplukt, dat je ‘m tegenwoordig lang niet meer zo veel ziet als vroeger. Heb je geluk, en vind je hem wel? Pluk hem dan niet, want dan kunnen nog meer mensen van deze bloem genieten. De bloem overleeft de winter, maar hij is van juni tot augustus op zijn mooist. Edelweiss bloeit het liefst op droge en zonnig plekken tussen 1800 en de 3000 meter hoog.


In Bergen Magazine 1 van 2022 kijken we naar een hele bijzonder bloem uit de bergen, een waar incoon van de Alpenflora: de orchidee. Waarom zijn de orchideeën zo bijzonder? En hoe overleven deze delicate bloemen in het ruige bergklimaat van de Alpen? Meer weten?

Ja graag!


De blauwe monnikskap

Blauwe Monnikskap

De blauwe monnikskap komt voor tot 2300 meter in de bergen en de bloem kan maar liefst 150 cm hoog worden! Veel legendes zeggen dat deze bloem vroeger werd gebruikt als gif tegen weerwolven. Ergens kloppen deze legendes wel, want er zit een gifstof in de bloem die bij aanraking kan doordringen in de huid. Daarom kunnen kinderen hem maar beter niet aanraken, raak je de bloem wel aan? Was dan meteen je handen.

De arnica

Arnica

Deze bloem heeft ook wel de naam valkruid of wolverlei. Hij staat vooral bekend omdat het een bloem is met een helende werking. De arnica helpt tegen spierpijn, bloeduitstortingen en zere plekken, daarom kan je deze bloem in bijvoorbeeld gels en zalven vinden. Het zijn onder andere de etherische oliën die in de bloem zitten, die helend werken. Arnica komt veel voor in berggebieden, maar je kan hem ook dichterbij vinden, in Nederland en in de Ardennen. In de bergen vind je de bloem wel tot op een hoogte van 2800 meter. Daar bloeit hij het mooiste van juni tot augustus.

Rapunzel

Rapunzel

Ja, het gaat nog steeds over bloemen en niet over een prinses. Voor de echte kenners; deze bloem heet ook wel Phyteuma betonicifolium. Deze opvallende paarse bloem herken je aan zijn bloemenkroon. Hij komt het meeste voor in Europa en in West-Azië en tot wel 2700 meter hoog in de alpen. Rapunzel komt ook voor in het lichtblauw, zwart, roze en wit en bloeit van juni tot augustus.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


De alpenleeuwenbek

Alpenleeuwenbek

De zeldzame alpenleeuwenbek is herkenbaar aan zijn felle paars-oranje kleur. Hij groeit op hellingen met veel rotsen en stenen op 1500 tot 3000 meter hoogte en bloeit van juni tot augustus. De zaden van de bloem worden nog wel eens door de rivieren meegenomen waarna ze opeens op een hele andere plek ontkiemen. Kijk dus ook aan beekjes en rivieren goed om je heen. Misschien ben je wel een geluksvogel en vind je de alpenleeuwenbek naast het water.

Het wilgenroosje

Wilgenroosje

Je vindt het wilgenroosje niet alleen in de alpen, maar ook in de Nederlandse bossen en op de heide waar je ‘m van juni tot augustus kan tegenkomen. Het Wilgenroosje is niet heel zeldzaam, maar wel een bijzondere bloem in de bergen. Het wilgenroosje komt op veel plekken voor, omdat de pluisvormige zaden soms door de wind ontzettend ver worden meegenomen. Het leuke aan deze bloem is dat je van de gedroogde bladeren thee kan maken, hoe lekker zal dat ruiken?!

 

Meer inspiratie

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?