Vakantietips trentino

Dolomieten, Alpenweides en Fresco's

Je wilt op ontdekking en je wilt naast wandelen ook eens door een fraaie stad lopen en op een terrasje van het gekeuvel van lokale bewoners genieten of een duik in een meer nemen? We laten je kennismaken met vijf gebieden in de regio Trentino, in Noord-Italië. De Dolomieten, Unesco werelderfgoed, spelen er de hoofdrol.

Vakantietips trentino

We starten in Madonna di Campiglio en Pinzolo in Val Rendena in het hart van natuurpark Adamello Brenta. Enerzijds kijk je uit op de stoere rotstorens van de Brenta Dolomieten en anderzijds zie je een meer alpien landschap met vele bergmeertjes. Je kunt dagelijks kiezen of je over een alpenweide wilt wandelen danwel tussen de rotsen. Deze streek wordt wel de bakermat van ‘via ferrata’ (klettersteigen) beschouwd met ‘La via delle Bocchette’ als één van de bekendste.

Vakantietips trentino

Val di Sole geniet de rijkdom van drie natuurparken en in het dal loopt de rivier Noce waar je kunt raften met een prachtig vrijliggend fietspad erlangs. Val di Rabbi en Pejo zijn uniek met fraaie wandelingen zowel langs bergboerderijen, watervallen en over een hangbrug. Wil je boven de 3.000 meter hoogte komen, dan is berghut Mantova bij Monte Vioz in natuurpark Stelvio en het  Ortles-Cevedale gebergte een ‘must’.

Vakantietips trentino

Dolomiti Paganella ligt ten oosten van de Brenta Dolomieten. Hier een walhalla voor downhillende mountainbikers, zodra je die parken achter je laat duik je zelf de Brenta in bv. richting Rifugio Pedrotti met doorkijkjes op het prachtige Molvenomeer of naar de top van de Paganella met een 360°  panorama met in het zuiden zicht op het Gardameer. Wil je een mix tussen groene weides en de grijze granieten wanden, wandel dan Val d’Ambiez in en twee mooie hutten zien uit naar je komst.

Vakantietips trentino

Maak tijd voor een bezoek aan Trento. Deze bisschopsstad biedt alles wat je in een Italiaanse stad hoopt te vinden, hier zonder hordes toeristen. Fresco’s, pleinen, kastelen en musea vertellen veel over het verleden en als je erna verfrissing wilt, kun je richting Monte Bondone of Valle dei Laghi met 7 meren op een rij. Lago di Toblino is een levende ansichtkaart en Lago di Cavedine is een verborgen parel om te watersporten.

Alpe Cimbra met de pittoreske dorpen Folgaria, Lavarone en Lusèrn is de hekkensluiter en het meest zuidelijk gelegen gebied. Hier zie je de Dolomieten aan de horizon terwijl je zelf door een glooiend landschap loopt met her en der hutjes en dorpen uit vroeger tijden. De omgeving werkt ontspannend maar wil je meer inspaning dan zijn pittige bergtochten, of overnachting in een bivak zoals bij de Vigolana, ook hier mogelijk.

Tips:

  • Profiteer van het gemak van de aanwezige liften. De meeste zijn van begin juni tot begin oktober operationeel. Er zijn speciale passen voor de bikeparken.
  • Naast dagtochten bieden diverse gebieden meerdaagse huttentochten voor uiteenlopende niveaus. VVV’s beschikken over veel informatie en mogelijkheid tot reserveren.
  • Tot slot overbodig te zeggen dat je hier lekker kunt eten, ook op grote hoogte in de berghutten. Lokale lekkernijen als ook mediterrane gerechten.

Buone vacanze!

Info van alle gebieden in zomer en winter vind je hier

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?