Dovrefjell.foto Anders Gjengedal/www.visitnorway.com

Dovrefjell

Dovrefjell.foto Anders Gjengedal/www.visitnorway.com Dovrefjell is een bergplateau in de Noorse provincie Oppland, het vormt een natuurlijke barrière tussen het zuidelijke en centrale gedeelte van Noorwegen. Het gebied is wild en ruig. Vanwege de lange afstanden tussen de vaak onbemande berghutten, de uitgestrekte gebieden zonder hutten en gemarkeerde routes en vooral door het onvoorspelbare weer is Dovrefjell eigenlijk alleen geschikt voor ervaren en goeduitgeruste bezoekers.

Voor hen is Dovrefjell  een uitstekende regio voor spectaculaire wandelingen en fietstochten in het zomerseizoen en voor langlaufen in de winter. En verder is het gebied prima geschikt om te vissen, te kanoën, voor bergbeklimmen en snowkiting.

Dovrefjell Nationaal Park

De Dovrefjell is bijna in zijn geheel beschermd natuurgebied dankzij twee Nationale Parken. Het Nationaal Park Dovre is opgericht in 2003. Het park heeft een oppervlakte van 289 km² en de hoogte varieert van circa 1000 tot 1716 meter. De hoogste top in het park is de Fokstuguhøin met 1716 meter. Nationaal Park Dovre ligt tussen twee andere nationale parken: Rondane in het zuidoosten en Dovrefjell-Sunndalsfjella in het noorden.

Het Dovrefjell-Sunndalsfjella Nationaal Park is opgericht in 2002 ter vervanging en uitbreiding van het voormalige nationaal park Dovrefjell dat oorspronkelijk was opgericht in 1974. Het park is circa 1,693 km² groot.  Het Dovrefjell-Sunndalsfjella Nationaal Park speelt een belangrijke rol in het  behoud van de noordelijke, gematigde alpine ecosystemen. De hoogste bergen zijn:

  • de Snøhetta (2286 m)
  • Svånåtindene (2209 m)
  • de Larstind (2106 m)

De muskusos en andere bijzondere fauna en flora

De Dovrefjell heeft een zeer diverse vegetatie, waardoor hier veel bijzondere dieren en vogels leven. Vooral de moerassen van Fokstumyrene lokken tal van vogelsoorten. Korhoen, goudadelaar en giervalk zijn de meest speciale vogels van de vele vogelsoorten die hier voorkomen. De muskusos is het meest karakteristieke dier op de Dovrefjell. De muskusos is in 1930 uitgezet in het Dovrefjell-Sunndalsfjella Nationaal Park en gedijt goed. Ga een ontmoeting met dit dier uit de weg, hij ziet er lomp en suffig uit met zijn gewicht van 225 tot 400 kilo, maar beweegt zich heel snel, tot wel 60 kilometer per uur. Wil je graag een ontmoeting met een muskusos wilt zien, dan is het verstandig om onder leiding van een gids op safari te gaan.  Deze safari’s vinden plaats tijdens het zomerseizoen.

Samen met Rondane herbergt Dovrefjell de laatste kuddes wilde Bering rendieren van Europa. Andere grote wilde dieren zoals herten, reeën, elanden enkele beren en de veelvraat komen veel voor aan de rand van Dovrefjell. In het park groeien ook berken, veenbessen, bosbessen, paddestoelen en specifieke bergflora zoals alsem en de Dovre klaproos. Enkele planten zijn uit de periode voor de laatste ijstijd.

Meer inspiratie
Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt