Komoot Wandel app

(Berg)wandelen met Komoot

Hoe test je de wandelapp Komoot om te bepalen of die voor iedereen geschikt is? Simpel: wij stuurden twee redacteuren samen op pad. De een heeft zowat alle andere wandelapps al eens gebruikt, de ander heeft geen ervaring met digitaal wandelen en een niet al te best richtingsgevoel.

Tekst: Klaartje Grol & Paul van Bodegraven  

Een goede voorbereiding is het halve werk, dus downloaden we de gratis app van Komoot en plannen een wandelroute. Dat gaat gemakkelijk: je kiest je activiteit, wandelen, hardlopen, fietsen of mountainbiken. Kiest een begin- en eindpunt en Komoot doet de rest. De app kiest een route via voor die activiteit geschikte paden. En je kunt die zelf verleggen door een extra waypoint in je route op te nemen.

Hoogtepunten

Of je laat de route langs highlights lopen. Dit zijn hoogtepunten in de route die door andere gebruikers van de app zijn aangegeven, vaak voorzien van foto’s met een korte beschrijving. Zo krijg je al van tevoren een beeld van wat je tegen gaat komen. Je kan je route onderweg ook nog aanpassen. Tip: plan je route op je pc of laptop. Dat is gemakkelijker vanwege het grotere scherm. Sla hem op, deel ’m met je medewandelaars en open hem dan in de app.

Lopen maar!

Zo gaan we op pad voor een rondwandeling van 15 kilometer tussen Driebergen en de Pyramide van Austerlitz. Naast de beroemde Pyramide hebben we nog een aantal andere waypoints aan de route toegevoegd. De app belooft voor elke activiteit de juiste wegen te zoeken en maakt dat waar: Komoot heeft smalle bospaden gekozen waar mogelijk en vermijdt zoveel mogelijk fietspaden en wegen. Op het scherm zien we precies waar we zijn op de route. Dwaal je af, dan past de app je route aan. De ervaren appwandelaar vond dit niet handig, na even zoeken kon hij de functie uitzetten. Maar het is wel fijn voor wie toch nog wel eens de weg kwijtraakt!

On- en offline

Komoot biedt bij de gratis app eenmalig een gratis kaartenset van een provincie aan. Wil je meer kaarten, dan kun je die kopen. De app is ook offline bruikbaar, alleen valt dan wel de functie waarmee je route wordt herberekend weg als je afdwaalt. Komoot heeft ook een premium-variant met nog meer mogelijkheden. Omdat de app zo uitgebreid is, is het aan te raden eerst de gratis variant goed onder de knie te krijgen. Uitbreiden kan dan altijd nog. Neem bij een lange wandeling een powerbank mee, of zoek een oplaadpunt, want de app vreet in de online-modus aardig wat stroom.

Conclusie

Al met al is dit een hele fijne wandelapp met veel mogelijkheden voor planning en navigatie. De kaarten zijn zeer gedetailleerd, de belofte dat de app de mooiste paden kiest wordt waargemaakt. De mogelijkheid om andermans tips te volgens is een verrijking ten opzichte van andere apps. Verkrijgbaar via App Store of Google Play; www.komoot.nl

Meer inspiratie

Uitrusting: 

Merk: 

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?