SinaÏberg via wikimedia commons

Drie heilige bergen

Vele bergen bestaan al vele millennia. Mede daarom worden ze ook vaak gekoppeld aan verhalen en legendes, waardoor ze een heilige status krijgen. In dit artikel onderzocht de redactie het mythische verhaal van 3 verschillende bergen.

1. Sinaïberg

Sinaïberg is een berg in het Sinaïgebergte in Egypte met een hoogte van 2285 meter. Voor bijna alle geloven, zowel joden, christenen als moslims, is de Sinaïberg een heilige berg. Het is de plek waar Mozes de Tien Geboden kreeg van God. Dit heeft eraan bijgedragen dat de gehele berg en het klooster sinds 2002 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

2. Olympus

Olympusberg via wikimedia commonsDe Olympus is de hoogste berg in Griekenland. Er zijn verschillende theorieën over de oorsprong van de naam. Gedacht wordt aan woorden zoals: de hemel, licht, hoog en steen. Een andere theorie zegt dat Olympus het Oudgriekse woord is voor berg. In de Griekse mythologie was Olympus de thuisbasis van de twaalf Olympische goden van de oude Griekse wereld.

3. Kinabalu

De berg Kinabalu ligt in Maleisië en is de op een na hoogste berg van Zuidoost-Azië. De berg is makkelijk te beklimmen en alleen voor het massief heb je een speciale uitrusting nodig. Wel moet er ten alle tijden een gids met de klimmers mee. De naam zou zijn afgeleid van het woord Cina Balu, wat ‘Chinees raam’ betekent. Door het dialect zou de klank veranderd zijn.

Symbool voor eeuwige liefde
Kinabalu via wikimedia commonsDeze verklaring hangt samen met een legende. De zoon van de keizer van China zou een na een bootongeluk zijn aangespoeld in Borneo. Daar herstelde hij en vond de liefde van zijn leven waar hij mee trouwde. Nadat hij heimwee kreeg, ging hij terug naar China om zijn ouders op te zoeken. Deze huwelijkten hem bij terugkomst uit aan een andere vrouw en daarom keerde hij nooit meer terug naar Borneo. Zijn vrouw daar was echter elke dag op hem aan het wachten en klom elke dag naar de top van de berg om te zien of haar man alweer terugkwam. Uiteindelijk stierf zij bovenop de top, wachtend op haar man. De berg is daarom voor Maleisiërs een symbool voor eeuwige liefde en loyaliteit.

Aardbeving door heiligschennis
De Kinabalu is een heilige berg voor de lokale Kadazan-Dusun stam. De berg kwam in het nieuws toen op 30 mei 2015 een groep toeristen bovenop de berg naaktfoto’s maakten en deze op social media plaatsten. Een paar dagen later werd het gebied door een aardbeving getroffen, wat door de lokale bevolking als gevolg van de heiligschennis werd gezien.

Meer inspiratie

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling