Picos de Europa

Een reis naar de Picos de Europa, Europa’s toppen,

Gouden zandstranden en ijskoude sangria zijn de gemeenschappelijke noemer van veel vakanties in Spanje. Maar het Iberisch schiereiland heeft ook de prachtige natuurlijke schoonheid van de bergen in het noorden te bieden, waar het Nationaal Park ‘Picos de Europa’ kan worden verkend op een onvergetelijke reis.

We zijn op weg naar de bergtoppen in het Noorden van Spanje. Niet de Pyreneeën, maar de minder bekende ‘Picos de Europa’, een paar honderd kilometer ten westen van Bilbao en op slechts 20 kilometer van de Golf van Biskaje.

Europa’s toppen

'Europa's toppen' worden ze genoemd, hoewel ze de hoogte van de Pyreneeën, de Alpen of de bergen van Spanje’s Sierra Nevada niet bereiken. Waarschijnlijk komt de naam van zeelui. De Picos de Europa waren het eerste van het Europese vasteland dat ze zagen, als ze vanuit Amerika in Europa aankwamen.

Picos de Europa is een gebied dat nationaal een favoriet toevluchtsoord is voor de inwoners van de naburige steden in de hete zomermaanden. Het gebied wordt echter over het hoofd gezien door mensen die niet expliciet uit zijn op een wandelvakantie.

Bovendien zijn de oost- en zuidkust van Spanje voor veel mensen aantrekkelijk voor een ontspannen strandvakantie, evenals de Balearen en de Canarische Eilanden. Maar je hoeft absoluut geen bergbeklimmer te zijn om te genieten van de Picos de Europa berggebied, zowel het nationale park als de omgeving bieden veel mogelijkheden.

Wandelen in Picos de Europa

Dorpse charme in Potes

We beginnen onze expeditie in Potes, net ten oosten van het park zelf, waar de rivieren Quiviesa en Deva samenkomen. Potes is een rustiek stadje vol charme. De oude stad werd platgebrand tijdens de Spaanse Burgeroorlog in de jaren '30, maar vervolgens gereconstrueerd, dus vandaag zijn er vrijwel geen tekenen van de vlammen uit het verleden.

Alles is rustig en idyllisch onder de vervaagde wijnrode paraplu's van het café El Trenti, de tafels aan de straatkant kijken uit over de stenen brug Puente de San Cayetano. In Potes wonen slechts 1500 mensen, maar toeristen vergroten de bevolking in het hoogseizoen.

In de wolken bij Fuente Dé

We nestelen ons de eerste nacht in het dorp Cosgaya met een betoverend uitzicht op de bergen vanaf het terras. En de volgende dag is de weg naar het hoogtepunt van het nationaal park kort: de kabelbaan bij Fuente Dé. In het hoogseizoen is het aanbevolen om 's morgens vroeg in Fuente Dé aan te komen, zodat je niet te lang hoeft te wachten om de korte kabelbaan naar het bergstation en het bijbehorende restaurant te nemen. In vier minuten sta je boven en eenmaal boven in de wolken aangekomen geniet je van dit prachtige landschap met een lekker koel drankje. Vanaf hier kan je het rotsachtige landschap verkennen en prachtige wandelingen starten.

Wandelen in Picos de Europa

Praktische informatie:

Het Nationale Park van Picos de Europa strekt zich uit over drie regio's; Castilla y León, Cantabrië en naast de genoemde, is het Asturië, dat zowel van het kust- als berglandschap profiteert. Het Nationale Park werd in 1918 in Asturië gesticht en pas in 1995 uitgebreid tot naburige regio's, met een oppervlakte van 646 vierkante kilometer, waardoor het de op een na grootste van de 15 nationale parken van Spanje is.

Hoogste punt: Het hoogste punt is Torre de Cerredo, 2650 meter boven de zeespiegel en gelegen in het centrale bergmassief.

Dieren in het wild: in het park leven ook beren, Iberische wolven en roofvogels en geiten. De geiten kan je wel eens tegenkomen op de besneeuwde bergwegen in het nationale park, dus je moet voorzichtig rijden.

Beste reistijd: Van mei tot september. Als je in de lente of herfst komt, is er meer ruimte op de wandelpaden.

Tekst: Sarah – Spain is More

Kom helemaal tot rust in de bergen van Picos de Europa, wandel 4 dagen door de natuur van dorp naar dorp. Bij “Spain is More” - Spaans reisbureau - zijn we gespecialiseerd in het organiseren van (wandel)vakanties in Noord-Spanje. Sarah, onze Nederlandstalige contactpersoon, helpt je graag verder met al je vragen over onze wandel- of fietsvakanties in de Picos de Europa. Stuur haar een mailtje! 

 

Meer inspiratie

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?